Konec čakanja, začelo se je reševanje ujetih dečkov

Foto: Profimedia Tajska ujeti dečki jama potapljači Foto: Epa Tajska - ujeti dečki Foto: Epa Tajska - ujeti dečki Foto: Epa Tajska - ujeti dečki Foto: Epa Tajska - ujeti dečki
Začela se je reševalna akcija tajskih dečkov, ki so ujeti v jami
Oglej si celoten članek

Reševalci so začeli operacijo reševanja dvanajstih dečkov in njihovega nogometnega trenerja iz jame, kjer so ujeti že dva tedna. Dečki so 23. junija raziskovali jamo, iz jame pa niso mogli, saj jim je narasla voda zaprla izhod, našli pa so jih šele po devetih dneh. Sprva je kazalo, da bodo morali v jami počakati več mesecev, da voda upade, saj naj bi bilo reševanje skozi potopljene podzemne rove preveč tvegano, razmišljali so tudi o vrtanju luknje, skozi katero bi jih potegnili, a kot kaže je pretehtala slaba vremenska napoved, zaradi dežja bi se namreč voda lahko tako dvignila, da bi ogrozila življenja. 

Ekipe so v jamo vstopile ob desetih dopoldan po lokalnem času, torej ob petih zjutraj po našem času, poroča BBC. 

Vse ljudi, ki za reševalno akcijo niso nujno potrebni, so odstranili iz bližine vhoda, ostali so le potapljači, reševalci in varnostne enote.

Prvi fant bi lahko iz jame prišel najprej okrog devetih zvečer po lokalnem času, kar je pozno popoldne po našem času, celotna operacija pa naj bi trajala več dni.

Foto: Epa Tajska - ujeti dečki

Vsakega od fantov bosta na poti spremljala po dva potapljača, fantje bodo imeli celoobrazne potapljaške maske, njihovo jeklenko z zrakom pa bo nosil eden od potapljačev. Najbolj zahtevem bo prvi del poti, saj so potopljeni prehodi zelo ozki, spremljevalna potapljača bosta morala s hrbta sneti jeklenki. 

Sedem strani Ganljivo pismo tajskih dečkov iz jame

V jami, kjer je bila potapljaška baza, naj bi počivali, sledil naj bi lažji del poti do izhoda iz jame, ki ni potopljen.

Spomnimo, da je operacija zelo nevarna, pri izstopu iz jame je umrl izkušen tajski potapljač, ki je v jamo dostavil jeklenke z zrakom.

Tragično Jama na Tajskem zahtevala žrtev

Posebna enota tajske vojske je pred začetkom reševalne operacije objavila fotografijo, ki kaže, kako se reševalci držijo za roke.

xxx

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:54 8. Julij 2018.

    Vso srečo!. Držim pesti.

  • 10:26 8. Julij 2018.

    Srečno vsem. Samo tukaj nečesa ne razumem. Na kak način pa so oni sploh prišli tako globoko notri, so se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.