Svet
5702 ogledov

Konec čakanja, začelo se je reševanje ujetih dečkov

Tajska ujeti dečki jama potapljači
1/5
Začela se je reševalna akcija tajskih dečkov, ki so ujeti v jami

Reševalci so začeli operacijo reševanja dvanajstih dečkov in njihovega nogometnega trenerja iz jame, kjer so ujeti že dva tedna. Dečki so 23. junija raziskovali jamo, iz jame pa niso mogli, saj jim je narasla voda zaprla izhod, našli pa so jih šele po devetih dneh. Sprva je kazalo, da bodo morali v jami počakati več mesecev, da voda upade, saj naj bi bilo reševanje skozi potopljene podzemne rove preveč tvegano, razmišljali so tudi o vrtanju luknje, skozi katero bi jih potegnili, a kot kaže je pretehtala slaba vremenska napoved, zaradi dežja bi se namreč voda lahko tako dvignila, da bi ogrozila življenja. 

Ekipe so v jamo vstopile ob desetih dopoldan po lokalnem času, torej ob petih zjutraj po našem času, poroča BBC. 

Vse ljudi, ki za reševalno akcijo niso nujno potrebni, so odstranili iz bližine vhoda, ostali so le potapljači, reševalci in varnostne enote.

Prvi fant bi lahko iz jame prišel najprej okrog devetih zvečer po lokalnem času, kar je pozno popoldne po našem času, celotna operacija pa naj bi trajala več dni.

Tajska - ujeti dečki | Avtor: Epa Epa

Vsakega od fantov bosta na poti spremljala po dva potapljača, fantje bodo imeli celoobrazne potapljaške maske, njihovo jeklenko z zrakom pa bo nosil eden od potapljačev. Najbolj zahtevem bo prvi del poti, saj so potopljeni prehodi zelo ozki, spremljevalna potapljača bosta morala s hrbta sneti jeklenki. 

Pismo tajskih dečkov Sedem strani Svet Ganljivo pismo tajskih dečkov iz jame

V jami, kjer je bila potapljaška baza, naj bi počivali, sledil naj bi lažji del poti do izhoda iz jame, ki ni potopljen.

Spomnimo, da je operacija zelo nevarna, pri izstopu iz jame je umrl izkušen tajski potapljač, ki je v jamo dostavil jeklenke z zrakom.

Iskanje pogrešanih nogometašev. Tajska. Tragično Svet Jama na Tajskem zahtevala žrtev

Posebna enota tajske vojske je pred začetkom reševalne operacije objavila fotografijo, ki kaže, kako se reševalci držijo za roke.

Komentarjev 2
  • MaloNor 12:54 08.julij 2018.

    Vso srečo!. Držim pesti.

  • inside 10:26 08.julij 2018.

    Srečno vsem. Samo tukaj nečesa ne razumem. Na kak način pa so oni sploh prišli tako globoko notri, so se enako plazili po teh ozkih delih itd..... Kaj so delali, da se niso pravi čas umaknili pred vodo, menda se ...prikaži več ne hodi v jame na izlete kot pot v neznano..... Ta trener je tudi malo neodgovorna oseba. Glede na vse te ožine, je morama biti čista slučajnost in sreča, da je potapljaš šel rinit čez vse to, da jih je sploh našel.