Svet
26923 ogledov

Dečki živi, a v jami bodo morali preživeti še štiri mesece

Tajska ujeti dečki jama potapljači
Po veseli novici, da so tako dečki kot njihov trener živi in v relativno dobrem stanju, je prišla malo manj dobra novica.

Drama s pogrešanimi tajskimi nogometaši in njihovim trenerjem se je končala srečno. Reševalcem se je uspelo prebiti do dečkov, ki so jih našli višje v jami, kot so sprva predvidevali. 

"Koliko vas je?" so bile prve besede potapljača, ki se je prebil do skupine. Olajšanje ob odgovoru, da so vsi, je bilo vidno. Fantje so upali, da bodo lahko iz jame odšli takoj, a so jih morali reševalci razočarati. "Midva sva samo prva dva. Veliko ljudi še prihaja po vas," je povedal potapljač. 

Nogometna žoga Pogrešani od sobote Svet Policija zaman išče nogometaše

V jami še štiri mesece?

Reševalno akcijo je ovirala naraščajoča voda, ki težave povzroča še naprej. Potapljači zdaj delajo vse, da bi skupini prinesli čim več zalog hrane in druge potrebne opreme, saj obstaja zelo velika možnost, da bodo morali dečki v jami prebiti še vsaj naslednje štiri mesece. 

Jamski sistem Tham Luang je v času deževne sezone običajno poplavljen. Deževna sezona na tem območju traja najmanj do septembra ali oktobra. Kot so sporočili predstavniki tajskih oblasti, bi se morali dečki, če bi želeli priti iz jame pred tem, naučiti potapljati. 

Tajska ujeti dečki jama potapljači | Avtor: Profimedia Profimedia

Strokovnjaki opozarjajo, da bi bilo zelo tvegano peljati neizkušene potapljače skozi zelo zahteve pogoje. Potopiti bi se namreč morali skozi območja, kjer vidljivost postane praktično nična. Vsi dosedanji poskusi, da bi s črpanjem vode znižali njeno višino v jami, so bili neuspešni. 

V jamo bodo poslali zdravnike, ki bodo pregledali skupino in ocenili njihovo zdravstveno stanje ter oskrbeli morebitne rane. Nekaj reševalcev še vedno prečesava pobočje v upanju, da najdejo kakšen drug vhod v jamo. 

V jami je ujetih dvanajst dečkov, članov lokalnega nogometnega moštva. Najmlajši med njimi je star 11 let. Z njimi je 25-letni trener. 

Iskanje pogrešanih nogometašev. Tajska. Čudež Svet Po devetih dneh so jih našli

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 14:55 05.julij 2018.

    Katoliški posvečenci zagotovo ponoči sanjajo, da so vjeti v jami s temi fantki!

  • inside 19:38 03.julij 2018.

    se ne spoznam na te jamske zadeve, pa vendar ni to možno kako jeklenico napeljat, ki bi ji potem vsi sledili. Naučit bi jih bilo treba dihat na aparate. Upam, da se srečno izide to.

  • Snežinko 18:27 03.julij 2018.

    "Drama s pogrešanimi tajskimi nogometaši in njihovim trenerjem se je končala srečno..." B.P.: vas ni sram, da napišete tak stavek? Drama z ubogimi dečki ŠE ZDALEČ NI KONČANA, kaj šele srečno... V 4 mesecih voda lahko naraste preko meja, lahko ...prikaži več kdo od pristonih hudo zboli, pa ga ne bodo mogli prenesti v bolnico... vi temu rečete "končala srečno"? hudo...