Svet
4123 ogledov

Dvanajst otrok že osem dni ujetih v jami

Reševanje otrok
Potapljačem uspel preboj pri iskanju otrok v poplavljeni jami na Tajskem ...

Na Tajskem še vedno poteka reševanje 12 otrok in njihovega nogometnega trenerja, ki so že več kot teden dni ujeti v poplavljeni jami blizu mesta Chiang Rai na severu države. Pri reševanju pomagajo tudi številni strokovnjaki iz tujine, potapljači pa so danes uspeli prodreti globlje v notranjost jame.

Skupina tajskih in avstralskih potapljačev se je uspela prebiti več kot tri kilometre v notranjost jame Tham Luang, ki je zaradi monsunskega deževja trenutno večinoma poplavljena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od dvorane v jami Pattaya Beach, kamor naj bi se skupina po mnenju reševalcev najverjetneje zatekla, so trenutno po navedbah tajske kraljeve mornarice oddaljeni še več kot kilometer.

Reševalci so morali pred tem reševalno akcijo zaradi močnega monsunskega deževja opustiti, z reševanjem pa so začeli ponovno v soboto.

V reševalni akciji sodeluje okoli tisoč tajskih reševalcev ter številni strokovnjaki iz tujine. Med drugim pomagajo tudi reševalci iz Mjanmara in Laosa, 11 strokovnjakov iz Kitajske, okoli 30 pripadnikov ameriških sil, trije britanski potapljači, danes pa se je reševanju pridružilo še šest potapljačev iz Avstralije.

Pogrešani od 23. junija

Skupina 12 otrok, starih med 11 in 16 let, in njihov nogometni trener so se 23. junija po treningu zatekli v jamo. Monsunsko deževje je nato zalilo vhod v jamo in jim onemogočilo izhod.

Eden od strokovnjakov, ki jamo preučuje že šest let, je opozoril, da ima jama samo en vhod, ki ga zdaj blokira voda.

Guverner province Chiang Rai je sicer sporočil, da reševalci trenutno raziskujejo še dva morebitna vhoda v jamo, ki bi lahko vodila do skupine ujetih otrok in njihovega trenerja.

Komentarjev 3
  • Pepe007 07:43 02.julij 2018.

    Oda daleč jim pomagati ne moremo, upajmo, da uspe rešitev tistim, ki so tam.

  • Ejsi_Disi 07:39 02.julij 2018.

    Bog jim ziher ne bo.

  • bebo2 17:43 01.julij 2018.

    Bog jim pomagaj!