Koronavirus: V Italiji boj za življenje izgubilo pet novih zdravnikov

Foto: Epa Koronavirus v Italiji
Zaradi novega koronavirusa je v Lombardiji umrlo še pet zdravnikov, zdaj je torej nov virus terjal že 13 žrtev med zdravstvenimi delavci, poroča italiajnska tiskovna agencija Ansa.
Oglej si celoten članek

Najnovejše žrtve so Luigi Ablondi, nekdanji generalni direktor bolnišnice Crema, Giuseppe Finzi, bolnišnični zdravnik iz Cremone, Antonino Buttafuoco, splošni zdravnik iz Bergama. V Comu sta umrla še dva zdravnika: Giuseppe Lanati, pulmolog, in Luigi Frusciante, družinski zdravnik. Seznam smrti med zdravniki se na žalost nenehno posodablja.

"Obupno potrebujemo medicinske sestre in zdravnike, pa tudi prezračevalne naprave in osebno zaščitno opremo." Je bilo včerajšnje obupano sporočilo v angleščini, usmerjena tudi v tujino, Stefana Fagiuolija, direktorja oddelka za medicino bolnišnice Papa Giovannija XXIII v Bergamu, ki je zaradi koronavirusa prenapolnjena.

Foto: Epa Koronavirus v Italiji "Naše osebje, zdravniki in medicinske sestre delajo dan in noč nešteto ur za boj proti tej neverjetni situaciji," pravi Fagiuoli. "Imam dve sporočili. Prvo je za prebivalstvo, prosim ostanite doma. Drugo je za vse, ki nam želite pomagati. Če nam lahko pomagate in če ste zdravstveni delavci, ste več kot dobrodošli, da se nam pridružite v boju proti koronavirusu," moleduje.

"Naši zdravniki in medicinske sestre opravljajo izjemno delo. So pa že čisto na dnu, zato me skrbi, da bodo tudi oni prej ali slej odpovedali tako fizično kot psihično in če bodo obupali, bi bila to katastrofa," je zaključil.

Medtem je fundacija Gimbe objavila študijo, po kateri je število okuženih zdravstvenih delavcev s koronavirusom po vsej Italiji zelo visoko, in sicer kar 8,3 odstotka vseh okuženih. Že v sredo se je govorilo  o več kot 2.600 okuženih zdravstvenih delavcih.

V današnji maši za zdravstvene delavce tudi papež

Tudi papež je na začetku maše v Santa Marti danes zjutraj prosil, naj ljudje molijo za zdravnike in odločevalci: "Tako zdravniki, bolnišnični uslužbenci, zdravstveni prostovoljci kot oblast so trenutno tisti, ki nam pomagajo, da gremo naprej in nas branijo v tej krizi. Za njih molimo," je zaključil Francesco.

COVID-19 Umrl 37-letnik brez predhodnih patologij

Kot smo že pisali so v Italiji po zadnjih podatkih zabeležili 3.405 primerov smrti zaradi koronavirusa. Italija je po številu smrtnih primerov zaradi covida- 19 tako prehitela Kitajsko in ima sedaj največ smrtnih primerov te bolezni na svetu. V Italiji se je število smrtnih primerov v primerjavi s sredo povečalo za 14,3 odstotka. Število okuženih z novim koronavirusom je ob tem naraslo na 41.035 primerov, kar predstavlja 14,9 odstotno povečanje. Okrevalo je 10,3 odstotka več ljudi in sicer 4.440.

Število bolnikov na intenzivnih oddelkih italijanskih bolnišnic se je povečalo za 10,7 odstotka; trenutno tam zdravijo 2.498 bolnikov. Od vseh potrjenih okužb je sicer tdi 300 otrok, večinoma vsi z lažjo obliko bolezni. Trenutno so zaradi bolezni hospitalizirani trije otroci, čeprav nimajo hudega poteka bolezni in niso na intenzivni terapiji. 

Teorija Teorija: Zato je v Italiji tako velik odstotek umrlih

anja.scuka@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:22 20. Marec 2020.

    točno se ve, kateri vojaški laboratoriji so konstruirali ta korona virus, ki je kombinacija SARS, HIV, prašičje in ptičje gripe, …

  • 12:33 20. Marec 2020.

    To pa je tragedija za Italijane in svet in to zaradi par pokvarjenih gnid, ki so snovale ta virus.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.