Kralj Karel III prispel v Buckinghamsko palačo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Večtisočglava množica vzklikala "Bog obvaruj kralja".
Oglej si celoten članek

V London se je zgodaj popoldne iz Škotske, kjer je bil ob materi, ko je umrla, vrnil Charles, ki si je kot kralj izbral ime Karel III. Pred Buckinghamsko palačo, na kateri je po njegovem prihodu znova zavihrala kraljeva zastava, ga je pozdravila večtisočglava množica z vzkliki "Bog obvaruj kralja". Spremljala ga je soproga Camilla, ki je dobila naziv kraljica soproga.

V nagovoru slovo od matere in kraljice

V prvem nagovoru se je novi kralj poklonil svoji materi in obenem obljubil, da bo predano služil narodu. Izpostavil je tudi vse najožje člane svoje družine in sinu Williamu podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku. V težko pričakovanem nagovoru se je kralj najprej poklonil Elizabeti II., ki je preminila po več kot 70 letih vladanja. "Vse življenje je bila navdih in zgled zame in vso mojo družino in do nje imamo najbolj srčen dolg, kar ga lahko ima katerakoli družina do svoje matere, za njeno ljubezen, naklonjenost, vodenje, razumevanje in zgled," je dejal.

Spomnil je na njeno obljubo iz leta 1947, ko je dopolnila 21 let, da bo vse življenje posvetila služenju, in poudaril, da to ni bila le obljuba, temveč globoka osebna zaveza, ki je definirala njeno celotno življenje. V njem je sprejemala tudi žrtve, a njena predanost ni nikoli usahnila, je dejal. Podobno služenje je obljubil tudi sam. "Sedaj tudi jaz slovesno obljubljam, da bom v času, ki mi ga bo Bog še namenil, spoštoval ustavna načela našega naroda," je dejal in napovedal služenje z zvestobo, ljubeznijo in spoštovanjem.

Ob tem je posebej izpostavil svojo soprogo Camillo, na katere pomoč računa, ter oba sinova. Starejšemu Williamu je podelil tudi naziv valižanskega princa, ki ga je doslej kot prestolnaslednik nosil sam.

"Dolgujemo mu zvestobo in predanost"

Že dopoldne je novemu kralju podporo izrazila vlada. "Vlada je enotna v podpori njegovemu veličanstvu, medtem ko on in Združeno kraljestvo žalujejo ob slovesu njegove matere," je sporočil tiskovni predstavnik premierke Liz Truss.

Ministri so se pokojni kraljici poklonili z minuto molka, premierka jo je označila za "enega največjih voditeljev, kar jih pozna svet". Obenem je izrazila prepričanje, da bo novi kralj državo popeljal v "novo dobo upanja in napredka". "Ogromno je že prispeval prek svojega dela na področju ohranjanja narave, izobraževanja in neutrudne diplomacije. Dolgujemo mu svojo zvestobo in predanost," je dejala.

Monarhinji so se poklonili na posebni seji v parlamentu, opoldne so zazvonili cerkveni zvonovi, iz topov so izstrelili 96 salv, eno za vsako leto njenega življenja.

Teden žalovanja

V državi se je medtem začelo tako obdobje nacionalnega žalovanja, ki ga je razglasila vlada in bo trajalo do konca dneva pogreba preminule kraljice, kot tudi ločeno žalovanje kraljeve družine. To bo trajalo do konca sedmega dneva po pogrebu, so sporočili iz Buckinghamske palače, kjer datuma pogreba še niso sporočili, a predvidoma bo čez deset ali enajst dni. Še pred pogrebom namerava Karel III. obiskati vse dele Združenega kraljestva.

Na Otoku so odpovedali številne športne in kulturne dogodke. Britanski časniki so ob smrti monarhinje večinoma pripravili posebne izdaje. "Naša srca so strta" je pisalo na naslovnici tabloida Daily Mail, medtem ko je Mirror napisal le "Hvala".

Charles je neposredno po smrti kraljice postal kralj. Kdaj bo slovesno okronan, še ni znano, predvidoma bo to čez več mesecev, ga bo pa v soboto formalno za kralja razglasil poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha.

Foto: Profimedia Kralj Karel III

Naloga ne bo lahka

Čeprav so Charlesa že od ranega otroštva vzgajali za kralja, pa analitiki opozarjajo, da njegova naloga ne bo lahka. V preteklosti se je izrekal glede številnih vprašanj, zdaj se bo od njega pričakovala nevtralnost, je opozoril Robert Hazell, strokovnjak za ustavna vprašanja na University College London, ter dodal, da ima novi kralj izjemno močan občutek za dolžnost.

Britance pa v prihodnje čaka še nekaj sprememb. Sčasoma bo na denarju in znamkah podobo Elizabete II. zamenjala podoba Karla III., v britanski himni pa ni več besedila Bog obvaruj kraljico, temveč Bog obvaruj kralja, kot je bilo pred letom 1952, ko je na prestol sedla Elizabeta II.

Svet Takšna je vrsta za prestol po kraljičini smrti Svet Kdaj je v resnici umrla kraljica

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:24 9. September 2022.

    In kdo naj verjame človeku, ki je dal ubiti svojo ženo, da je dobil svojo ljubico

  • 20:51 9. September 2022.

    Pa dost je o tej kraljici, umrla in konc, itak bomo vsi na istem prej ali slej! Rajš napište, po …

  • 19:38 9. September 2022.

    Tudi otočani bodo dobili svojega Kahla. upokojenca in pripravnika. Čestitke, naj jim dobro služi...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.