Svet
3863 ogledov

Takšna je vrsta za prestol po kraljičini smrti

britanska kraljeva družina, princ Philip, pogreb Profimedia
Princ William ni več zgolj vojvoda Cambriški.

S smrtjo kraljice Elizabete II. prihaja do kar nekaj sprememb v nazivih, ki jih nosijo člani njene družine. Prestolonaslednik je z njeno smrtjo postal kralj Karel III. Njegova žena Camilla bo nosila naziv kraljica soproga. V preteklosti je okrog njenega poimenovanja bilo dvignjenega kar nekaj prahu. Po razvpiti ločitvi Charlesa in Diane ter tragični smrti valižanske princese javnost ni bila naklonjena ideji, da bi Camilla po smrti kraljice Elizabete II. dobila naziv kraljica soproga. Odnos britanske javnosti do Camille se je v zadnjih letih spremenil, in da bo Camilla postala kraljica, je postalo jasno letos. Kraljica Elizabeta je namreč od sedemdeseti obletnici vladanja v posebnem sporočilu zapisala, da si iskreno želi, da bi Camilli pripadel ta naziv. 

princ william | Avtor: Profimedia Profimedia

S tem ko je vladar Združenega kraljestva postal Karel III., je vlogo prestolonaslednika prevzel princ William. Skupaj z ženo sta tako po novem ne le vojvodinja in vojvoda Cambriška, ampak tudi vojvodinja in vojvoda Cornwallska. Tradicionalno ima prestolonaslednik tudi naziv valižanski princ. Williamov oče je ta naziv nosil 53 let. Kraljica Elizabeta II. mu ga je podelila, ko je bil star devet let. Kdaj bo kralj Karel III. naziv podelil svojemu najstarejšemu sinu, v tem trenutku ni znano. 

William je tako prvi v vrsti za britanski prestol. Po lestvici navzgor so se zdaj pomaknili tudi vsi trije njegovi otroci. Devetletni princ George je takoj za svojim očetom, sledita princesa Charlotte in princ Louis. Peti v vrsti je princ Harry, ki mu sledita sin Archie in hči Lilibet. S tem ko je Harryjev oče postal kralj, pripada Harryjevima otrokoma naziv princa in princese. 

Osmi v vrsti za nasledstvo je princ Andrew, sledijo pa mu princesa Beatrice in njena hči Sienna, princesa Eugenie in njen sin August. Na trinajstem mestu je kraljičin sin princ Edward, za njim pa sin James in hči Louise. Šele šestnajsta v vrsti je princesa Anne, drugorojenka kraljice Elizabete II. 

S kraljičino smrtjo se niso spremenili nazivi samo njenih najožjih družinskih članov, temveč še več kot 2.400 ljudem. Vsi pooblaščeni odvetniki so imeli do sedaj naziv Quenn's Counsel, po novem pa se bo njihov naziv glasil King's Counsel. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.