V Kremlju besni: To je napoved gospodarske vojne!

Foto: Epa
Foto: Epa
Rusko gospodarstvo se sooča z najhujšo krizo po letu 1991.
Oglej si celoten članek

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov se je odzval na izjavo ameriškega predsednika Joa Bidna, ki je v torek sporočil, da ZDA ne bodo več uvažale ruske nafte, plina in energentov, poroča Reuters.

Peskov je dejal, da situacija po Bidnovi napovedi zahteva poglobljeno analizo. "Če me sprašujete, kaj bo Rusija storila - Rusija bo storila, kar je potrebno, da brani svoje interese. Združene države so vsekakor napovedale gospodarsko vojno Rusiji in to vojno vodijo," je dodal.

Poleg prepovedi uvoza ruskih energentov so ZDA uvedle ostre gospodarske sankcije, ki zadevajo številne vidike ruskega gospodarstva in sankcionirale najmanj 26 visokih politikov in oligarhov. Usklajena prizadevanja Zahoda za ohromitev ruskega gospodarstva so bila izvedena z namenom, da bi pritisnila na Rusijo, naj se umakne iz Ukrajine.

Obenem je čedalje več podjetij, ki se vsaj začasno odpovedujejo ali omejujejo svoje poslovanje v Rusiji ali z ruskimi partnerji.

Svet Tudi ta podjetja prekinjajo poslovanje z Rusijo

Sankcije zaostruje tudi EU

Članice EU so se danes v Bruslju dogovorile o razširitvi seznama kaznovanih ruskih vodilnih predstavnikov in oligarhov, vpletenih v rusko agresijo v Ukrajini, ter za izključitev treh beloruskih bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift.

Dogovor vključuje tudi naslavljanje problema izogibanja sankcijam z uporabo kriptovalut, dopolnjuje seznam tehnologij in blaga, za katera velja prepoved izvoza, ter sankcije, ki se nanašajo na pomorski sektor. Tako se omejuje izvoz dobrin s področja pomorske navigacije in radijskega komuniciranja.

Na seznam kaznovanih so dodali 160 oseb, med njimi 146 članov zgornjega doma ruskega parlamenta in 14 oligarhov ter svojcev, ki jih povezujejo s Kremljem. Imena bodo znana po objavi v uradnem listu EU.

K prepovedi uvoza ruske nafte poziva tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Evropa se za tak ukrep zaradi svoje odvisnosti še ni odločila.

Evropska komisija sicer pripravlja tudi nove sankcije, ki bi lahko, kot je minuli petek napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, vključevale izključitev še več ruskih bank iz sistema Swift. EU je za zdaj iz tega sistema izključila sedem ruskih bank, tudi drugo največjo VTB.

Ni pa iz Swifta izključila ključnih ruskih bank Sberbank in Gazprombank, preko katerih poteka plačevanje ruskega plina in nafte, ker članice unije skrbi, da bi lahko to privedlo do zvišanja že tako visokih cen energije. Bank sicer ni mogoče izključiti le za nekatere vrste transakcij, temveč le v celoti.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 58

  • 07:44 10. Marec 2022.

    Kot naročeno za Američane in Bidna. Evropa pa...

  • 06:42 10. Marec 2022.

    Je, ko smo stisnli Ruse. Kako bojo reveži tankali pri takih cenah? Pa kam bojo s pšenico, ko bomo v …

  • 23:54 9. Marec 2022.

    Vse to je zakuhal Nato,ki obkoljuje meje Rusije,kaj bi storili Ameri,če bi Putun poslal svojo vojsko v Mehiko,na Kubo,Venezuelo???Nato rabi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.