Svet
5596 ogledov

Rusiji grozi bankrot

Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija, TV nagovor Profimedia
Zaradi sankcij, ki so jih države uvedle proti Rusiji, Rusiji grozi, da ne bo zmogla odplačevati posojil.

Agencija Fitch je znižala bonitetno oceno Rusije z B na C. Ameriška banka Morgan Stanley napoveduje, da Rusijo čaka podobna usoda kot Venezuelo. Najverjetnejši scenarij je bankrot, do katerega bi lahko prišlo že do 15. aprila, ko se izteče 30-dnevni rok za poplačilo ruskih obveznic v ameriških dolarjih. 

Morda največji udarec za rusko gospodarstvo je ameriška prepoved uvoza nafte, še posebej, če ji bo s podobnim ukrepom sledila tudi Evropska unija. Zaloge surove nafte Rusiji ne koristijo veliko, če bodo v veljavi sankcije, opozarjajo pri Morgan Stanley. 

Do nezmožnosti plačila dolga lahko pride zaradi nezmožnosti ali nepripravljenosti plačila. Pri Morgan Stanley dodajajo, da je možno, da se Rusija namerno odloči zamakniti plačila kot odgovor na sankcije zahodnih držav. 

Umik tujih podjetij se nadaljuje

Tuja podjetja se še naprej pospešeno umikajo iz Rusije. Med zadnjimi, ki so zaprli svoje poslovalnice, sta Adidas in McDonalds. Nemški Adidas je napovedal, da začasno zapirajo fizične trgovine in prekinjajo spletno prodajo v Rusiji. Adidas je tako potegnil podobno potezo kot Nike in Puma. 

Rusija je ustavila prodajo tujih valut do 9. septembra. Ruska centralna banka je sporočila, da banke do omenjenega datuma ne bodo smele prodajati tujih valut državljanom, bodo pa lahko državljano vseeno menjali tuje valute za rublje. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 14
  • Pišmevuh 20:47 09.marec 2022.

    Po volitvah bomo videli kako luknjo je Janžek skopal.

  • Avatar Mark035
    Mark035 18:45 09.marec 2022.

    Zelo populističen članek, čeprav pozabljate dodati, da je Ruska samooskrba na visoki ravni in Rusija ni izolirana, ker trguje s Kitajsko in Indijo.. kar pomeni, da se niti pod razno ne bo zgodil Venezuelski scenarij. To, da Rusiji blokirajo račune ...prikaži več in plenijo premoženje v tujini, pa je verjetno povezano s tem, da Rusija ne misli poravnati tujega dolga. To bi bilo tako, kot bi ti nekdo rubil hišo, potem pa še zahteval, da plačaš dolg.. Vse se plača - vse se vrača.

  • kapibara1 13:35 09.marec 2022.

    Mnogo jih drugih prej bankrotira, kot pa Rusija