Svet
2194 ogledov

Tudi ta podjetja prekinjajo poslovanje z Rusijo

McDonald's v St. Petersburgu Profimedia
Včeraj je ta korak napovedalo še nekaj velikih podjetij.

Seznam velikih svetovnih korporacij, ki se umikajo iz Rusije zaradi njenega napada na Ukrajino, se še naprej daljša. V torek so tak korak med drugim napovedali IBM, Shell, McDonald's, Coca Cola, Pepsi Cola, Starbucks in druga. Svoje poslovanje v Rusiji ustavljajo tudi Unilever, Danone, Netflix, Levi's, Burberry, Ikea in drugi.

IBM je ustavil svoje poslovanje v Rusiji, McDonald's tam zapira 850 restavracij, vendar pa bo okoli 62 000 lokalnim delavcem še naprej izplačeval plače. Starbucks bo zaprl 130 lokalov v Rusiji, Coca Cola in Pepsi Cola začasno ustavljata prodajo svojih izdelkov v tej državi, slednji ustavlja tudi oglaševanje, promocije in vse investicije.

McDonald's ima v lasti 84 % svojih trgovin v Rusiji, njegove restavracije v Rusiji in Ukrajini pa so prispevale 9 % lanskega letnega prihodka ali približno 2 milijardi dolarjev.

Nizozemski pivovar Heineken je danes sporočil, da bo v Rusiji ustavil proizvodnjo, oglaševanje in prodajo piva znamke Heineken. kot so še navedli v sporočilu, ki ga povzema ruska tiskovna agencija Tass, pivovar prav tako ne bo več sprejemal neto finančnih koristi, ki izhajajo iz dejavnosti družbe v Rusiji.

V Rusiji prav tako ne bodo več izhajale revije kot so Vogue, Glamour in Vanity Fair. Družba Conte Nast, pod okrilje katere sodijo, je namreč danes sporočila, da prekinja založniško dejavnost v Rusiji, saj menijo, da zaradi nove ruske medijske zakonodaje ne morejo zagotoviti varnosti svojih novinarjev in urednikov.

Umikajo se tudi japonska podjetja

Iz Rusije se med drugim umikajo japonska podjetja Toyota, Nissan, Subaru in Mitsubishi, britanski Shell pa je sporočil, da več ne kupuje ruske nafte in zapira svoje bencinske postaje ter operacije, povezane z oskrbovanjem letal z gorivom v Rusiji. Poslovanje v Rusiji je ustavil tudi nemški avtomobilski proizvajalec Continental, pred njim so to storila ameriška in druga avtomobilska podjetja.

Ruski milijarderji se bodo morali znajti brez ferrarijev, saj je italijansko podjetje napovedalo konec proizvodnje vozil za ruski trg do nadaljnjega. Do nadaljnjega veljajo tudi vsi ukrepi drugih podjetij, ki se v državo ne nameravajo vrniti, vsaj dokler se vojna v Ukrajini ne konča.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:27 09.marec 2022.

    Razni Mc Donaldsi in CoCa-Cole, Netflixi in podobno nesnago bi itak morali prepovedati po celem svetu...Torej jim delajo uslugo. Huje bo zaradi avtomobilske industrije, vendar je ruski narod vajen marsičesa in sposoben preživeti marsikaj....Za razliko od zahoda, kjer bodo skupinski ...prikaži veči samomori, če se za stalno zruši Facebook in podobne platforme...Da o twitterju sploh ne govorim, bo šel Janez na drevo..

  • Deborah_Adams 10:25 09.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎