Lažna identiteta bolj varna

Foto: Žiga Gorišek
Foto: Žiga Gorišek
Svetovalec za varnost na spletu je v Veliki Britaniji povzročil nemalo nemira s predlogom internetnim uporabnikom, naj ob vpisovanju osebnih podatkov uporabljajo lažne identitete.
Oglej si celoten članek

"Imena in naslovi, ki jih objavljate na družabnih omrežjih, se lahko uporabijo proti vam", je opozarjal uradnik Andy Smith, ki v vladnem uradu dela kot svetovalec za spletno varnost. Po njegovem mnenju bi ljudje morali vpisovati pravilne podatke le na spletne strani vlade.

"To je nezaslišano"

Prva se je odzvala poslanka Helen Goodman. "Kaj takega! To je popolnoma nezasličano," je bila zgrožena. Po njenem tako obnašanje spodbuja kriminalna dejanja. "Ravno tega ne želimo, saj želimo, da je na spletu več varnosti. Anonimnost omogoča ustrahovanje in zlorabo otrok," je dodala.

Pirc Musarjeva: To ni prava pot

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da poziv k lažnemu vnašanju identitet na preveč radovednih spletnih straneh ni prava pot. Kot opozarja, se lahko na ta način zgodi, da nekomu morda celo nevede ukrademo identiteto, ko se predstavljamo z drugim imenom.

Po njenem je boljši način množičen pritisk na upravitelje spletnih strani k spremembi njihove prakse. "Z množično naslovitvijo vprašanj na upravljavca, zakaj potrebuje toliko podatkov, bomo vplivali, da bo spremenil svojo prakso," je prepričana. Kot primer navaja Petrol, ki je po množični debati na Twitterju priznal, da od uporabnikov njegove Magna kartice neupravičeno zahteva tako davčno kot EMŠO številko, čeprav bi zadoščala že ena od obeh.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:34 26. Oktober 2012.

    Sploh ne vem kaj ni jasno tej Heleni Goodman .. če misli da bom kjer koli svoje podatke objavlju se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.