Svet
22 ogledov

Lažna identiteta bolj varna

Facebook Žiga Gorišek
Svetovalec za varnost na spletu je v Veliki Britaniji povzročil nemalo nemira s predlogom internetnim uporabnikom, naj ob vpisovanju osebnih podatkov uporabljajo lažne identitete.

"Imena in naslovi, ki jih objavljate na družabnih omrežjih, se lahko uporabijo proti vam", je opozarjal uradnik Andy Smith, ki v vladnem uradu dela kot svetovalec za spletno varnost. Po njegovem mnenju bi ljudje morali vpisovati pravilne podatke le na spletne strani vlade.

"To je nezaslišano"

Prva se je odzvala poslanka Helen Goodman. "Kaj takega! To je popolnoma nezasličano," je bila zgrožena. Po njenem tako obnašanje spodbuja kriminalna dejanja. "Ravno tega ne želimo, saj želimo, da je na spletu več varnosti. Anonimnost omogoča ustrahovanje in zlorabo otrok," je dodala.

Pirc Musarjeva: To ni prava pot

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da poziv k lažnemu vnašanju identitet na preveč radovednih spletnih straneh ni prava pot. Kot opozarja, se lahko na ta način zgodi, da nekomu morda celo nevede ukrademo identiteto, ko se predstavljamo z drugim imenom.

Po njenem je boljši način množičen pritisk na upravitelje spletnih strani k spremembi njihove prakse. "Z množično naslovitvijo vprašanj na upravljavca, zakaj potrebuje toliko podatkov, bomo vplivali, da bo spremenil svojo prakso," je prepričana. Kot primer navaja Petrol, ki je po množični debati na Twitterju priznal, da od uporabnikov njegove Magna kartice neupravičeno zahteva tako davčno kot EMŠO številko, čeprav bi zadoščala že ena od obeh.

Komentarjev 1
  • erikkk 22:34 26.oktober 2012.

    Sploh ne vem kaj ni jasno tej Heleni Goodman .. če misli da bom kjer koli svoje podatke objavlju se ženšče zelo moti ... Močno zagovarjam metodo Andya Smitha ki pravi podatke ne vpisujte. Pravilno.Do zdaj sem se ...prikaži več z Pirčevo strinjal skoraj v vsemnu ....,žal tokrat prvič ne ... Torej vse bazira na tem da na spletu odkrijemo ... A je zadaj spet pritisk ZDA... mogoče se motim.Namreč še večje zlorabe nastanejo če daš na splet svoje podatke ki jih lahko nekdo prav zlorabi ... Moj primer:Pred letom dvema sem prijatelju povedal da sem nekoč dolgoval nek znesek eni firmi. Tud on je pri isti firmi dolgoval, oziroma še dolguje. Pa je prav na spletu našel moje podrobnejše podatke ter jih vpisal (računalniško obdelal) na svoj ponarejen sodiščni sklep svoje podatke pa zbrisal. Ter mi ga vred mesecem dni vrgel v nabiralnik. Zadevo sem že rešu.In to je to, EMŠO pa DAVČNO pa ime in priimek nikakor nikamor na splet vpisovat ...