Ledena zver mori

Foto: Epa
Foto: Epa
Ledeni val iz Sibirije vztraja. Odnesel je že 24 življenj.
Oglej si celoten članek

Od Baltika do Mediterana; val hladnega zraka iz Sibirije je na Poljskem, v Franciji, na Češkem, v Romuniji, Italiji in Estoniji v štirih dneh zahteval 24 življenj.

Hladni val so britanski mediji poimenovali Zver z vzhoda, Nizozemci ga imenujejo Sibirski medved, Švedi Snežni top, v Franciji ga imenujejo Moskva-Pariz. Val polarnega zraka najbolj ogroža zdravje najslabotnejših, brezdomcev in starejših ljudi.

Francoska ministrica za zdravje je državljane pozvala, da naj - v kolikor sami ne morejo pomagati nemočnim - pokličejo pristojne. V Franciji so sicer v štirih dneh umrli štirje ljudje, med njimi je tudi 90-letna ženska, ki so jo našli pred vhodom v dom za ostarele. Pet mrtvih je bilo na Poljskem, ravno toliko v Litvi, tri Češka, dva Romunija.

Mraz Tragično! Ponoči zmrznil štiriletni deček

Rdeči križ, ki je po vsej Evropi vzpostavil ekipe nujne pomoči ob mrazu, prebivalce opozarja, naj bodo pozorni, kaj se dogaja z njihovimi sorodniki in sosedi. "Že če samo potrkamo in vprašamo, če kaj potrebujejo, storimo veliko. Lahko celo rešimo življenje," so poudarili.

Nizke temperature se bodo v večjem delu Evrope po napovedih nadaljevale tudi čez dan.

Foto: Žurnal24 Zivljenje 06.12.12, sneg, snezenje, zima, foto: shutterstock

Sneg tudi ob morju

V Španiji, tudi v Kataloniji, je za danes napovedano novo sneženje. Na Kanarskih otokih pa so zaradi močnega vetra za danes odpovedali pouk. Številne obale danes pokriva sneg, tudi na otokih Korzika in Kapri, v Dalmaciji in Črni gori.

Britanski vremenoslovci napovedujejo, da bodo nekatere vasi zaradi snežnih zametov še nekaj dni odrezane od sveta, svarijo pa tudi pred daljšimi prekinitvami v oskrbi z elektriko.

Brrr! -20 stopinj in manj. Kaj sledi?

Na vseh hrvaških meteoroloških postajah so davi zabeležili temperature pod ničlo, razen na Prevlaki na skrajnem jugu države in otoku Palagruži, ki leži sredi južnega Jadranskega morja. Večina mest v notranjosti države se je zbudila v jutro s temperaturami med minus deset in minut 15 Celzija. Ob obali je bilo od minus osem stopinj na Reki do minus 0,5 stopinje Celzija v Dubrovniku.

Večina notranjosti Hrvaške je pod snegom. Najdebelejša snežna odeja je v Gorskem Kotarju in Liki. Največ snega imajo v Delnicah, kje so namerili 180 centimetrov snega, več kot meter in pol snega je tudi v nacionalnih parkih Risnjak in Plitviških jezerih.

Zima Kako bo pa prihodnji teden?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:09 1. Marec 2018.

    Hvala bogu, da so vsaj Rusi poslali malo polarja, da uniči in resetira to zahodnjaško drhal in kemično opustošenje.

  • 05:07 1. Marec 2018.

    na blokah je ena ženska zmznila,a to ne bi pisali ,tuje novice prekopiravat ni neka novica,doma imamo kup zanimivih dogodkov …

  • 10:35 28. Februar 2018.

    Ledena zver :). Zakaj pa 90 let stari ljudje umrejo v mesecu maju?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.