Liz Cheney porazila Trumpova varovanka

Foto: Epa
Foto: Epa
Ameriška kongresnica Liz Cheney, glasna nasprotnica bivšega predsednika Donalda Trumpa, je v torek na primarnih volitvah v zvezni državi Wyoming doživela poraz. Premagala jo je politična novinka, ki jo podpira Trump, Harriet Hageman.
Oglej si celoten članek

Republikanska nominacija bo tako na novembrskih kongresnih volitvah pripadla varovanki Trumpa, s čimer se bo ta kljub številnim preiskavam še utrdili v republikanski stranki, poroča tiskovna agencija AFP. Hagemanova je prav tako ena izmed Trumpovih podpornikov, ki trdijo, da so bile ameriške predsedniške volitve leta 2020 ukradene.

Po porazu je Cheneyjeva dejala, da so ZDA prišle do točke, "ko je naša demokracija resnično napadena in ogrožena." Vseeno pa zaradi poraza še ni obupala in zagotavlja, da njeno delo še ni končano. Prav tako je zatrdila, da bi zlahka ostala kongresnica, če bi se strinjala z "lažmi predsednika Trumpa o volitvah 2020."

"Mislim, da smo republikanci, demokrati in neodvisni, ki globoko verjamemo v svobodo in nam je mar za ustavo in prihodnost države, dolžni to postaviti nad stranko," je opozorila.

56-letna Liz Cheney je podpredsednica in ena izmed dveh republikanskih članov kongresnega odbora, ki preiskuje napad na zvezni kongres 6. januarja lani. Takrat so Trumpovi privrženci nasilno poskušali preprečiti, da bi kongres uradno razglasil demokrata Joeja Bidna za zmagovalca volitev. Cheney se javno zavzema za kazenski pregon Trumpa.

Cheney je tudi ena izmed redkih republikancev, ki so glasovali za odstavitev Trumpa in zanika teorijo, da so bile volitve ukradene. Odkar je pričela z preiskavo Trumpa, je bila tarča številnih groženj s smrtjo.

Njen poraz pomeni, da imata le dva od desetih republikanskih kongresnikov, ki so glasovali za Trumpovo ustavno obtožbo, možnost, da ohranita svoj sedež v predstavniškem domu.  Vsi so bili tarča maščevalne kampanje, doslej pa so se štirje upokojili, štiri pa so premagali Trumpovi izbranci na primarnih volitvah, in sicer v zveznih državah Wyoming, Washington, Michigan in Južna Karolina, poroča britanski BBC.

Primarne volitve so v torek potekale tudi na Aljaski, kjer se je med tremi republikanci za kandidaturo za mesto v predstavniškem domu potegovala nekdanja podpredsedniška kandidatka Sarah Palin. Rezultati glasovanja bodo znani šele čez nekaj dni.

fbi Donald Trump v velikih težavah Svet Trump naj bi skrival dokumente o jedrskem orožju

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:10 17. Avgust 2022.

    Spet ena rdeca vohunka manj, braaaavo!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.