Slovenija
3321 ogledov

"Letošnje volitve bodo zgodovinske!" Pa bodo res?

Soočenje Anže Petkovšek Soočenju pred parlamentarnimi volitvami na POP TV.
Zgodovinske volitve bodo zame tiste volitve, ko bo vsak imel svojo izbiro in ko ne bomo več volili za ali proti Janši.

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Letošnje volitve nekateri označujejo kot zgodovinske volitve, volitve, na katerih bo odločeno, v katero smer bo šla Slovenija v prihodnjih letih, desetletjih.

Ne vem, ali smo glede tega lahko prepričani, kar je gotovo pa je, da na letošnjih volitvah ni neznank, kdo sodi h komu oziroma kdo bo s kom sklepal zavezništvo po volitvah in kdo ne. Stranke leve sredine so se po fiasku ob razpadu Šarčeve koalicije in prehodu nekdanjih koalicijskih strank zavezale, da tega več ne bo. Robert Golob se je, vsaj načelno, zavezal k zavezništvom s Kul-om.

Prehodi z desne sredine na drugo stran so manj verjetni, čeprav se predsednik NSi že ponuja Golobu s sicer zelo “plemenitim” vzgibom, saj bi s tem, kot pravi omogočil, da Levice ne bo v vladi.

Za prihajajoče volitve tudi drži, da je ponudba strank velika, poleg starih strank so tu nove stranke, nove povezave strank in stranke nove vrste. Ponudba je torej velika, ampak ali je tudi izbira?

Koga lahko voli konservativni volivec, ki pa želi demokratično državo, brez koruptivne elite, ki ne želi vlade, ki mu bo ukradla državo?

Sredinske stranke, ki bi uspela nagovoriti desne in leve, tako kot še marsikje, v Sloveniji nimamo. Morda je bila nekoč temu najbliže NSi, z nekoč mislim na čase, ko je stranko vodila še Ljudmila Novak. A njen največji “greh” je bil, da se je skušala oddaljiti od politike Janeza Janše. Ko je stranko prevzel Matej Tonin, je napovedal, da se bo politična usmeritev z desne premaknila na desno sredino,
je ostalo zgolj pri besedah.

Večkrat se je pokazalo, da je Tonin še kako poslušen, ko gre za Janšo. Nenazadnje je poslanska skupina NSi javno povedala, da minister za okolje in prostor zaradi afere "glupi davki" ne uživa več njihove podpore. A jih je Janša hitro discipliniral in ob glasovanju na interpelaciji na tipko niso pritisnili pač pa so se vzdržali. Izkazalo se je tudi, da v stranki nekaj govorijo, drugo delajo, kot se je to zgodilo pri ministru Podgoršku, ki je “pozabil” plačati račun v hotelu.

Naj tak volivec voli Povezano Slovenijo, ki jo vodi Zdravko Počivalšek in v katero so poleg nekdanje SMC, zdaj Konkretno, povezane še štiri politične stranke, Slovenska ljudska stranka Marjana Podobnika, Čuševi Zeleni Slovenije, Kanglerjeva Nova ljudska stranka in Nova socialdemokracija Andreja Magajne?

Počivalšek je na mestu predsednika stranke SMC nasledil Mira Cerarja, nato pa po razpadu Šarčeve koalicije sklenil zavezništvo z Janezom Janšo in mu tako omogočil prevzem vlade, za katero je bilo jasno, da bo vodila nasprotno politiko, kot jo je snoval SMC. Počivalšek je za ceno izdaje volilvcev ostal na položaju ministra za gospodarstvo, hkrati pa si je pridobil naslov prvega satelita SDS.

Za Počivalška in za davkoplačevalce je bila boleča afera pri nakupu ventilatorjev, ki jih ob izbruhu koronavirusa nismo imeli. Spomnimo, Počivalšek je v telefonskem pogovoru tedanjemu direktorju zavoda za blagovne rezerve Antonu Zakrajšku dal navodila, naj zavod izvede plačilo stoodstotnega avansa za nakup ventilatorjev. S tem je neutemeljeno posegel v delo zavoda in privilegiral določenega ponudnika, medtem, ko ostalim ponudnikom takšna obravnava ni bila omogočena.

Če torej volite Počivalška, volite SDS.

Zakaj torej ne bi volili kar Janševe SDS, v pričakovanju, da se bo stranka, če bo na oblasti, odmaknila od radikalnega populizma, napadov na drugače misleče, podjarmljanja medijev, nespoštovanja sodišč in še česa. Naivno, z oprečniki v stranki, ki bi ga peljali vstran od take politike, je Janša že zdavnaj opravil.

Del volilcev bo tudi iz teh razlogov ostal doma.
Zgodovinske volitve bodo zame tiste volitve, ko bo vsak imel svojo izbiro in ko ne bomo več volili za ali proti Janši.

 

Komentarjev 20
  • Megan_Conner 12:48 17.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan.. ček za več podrobnosti..............>>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

  • rd2dmk2 09:27 21.april 2022.

    tako kot je avtorka mapisala v članku. ministri so 2 leti srali, vi pa sproti pozabljate.. pa da mal obnovimo,, smo šli pit vodo in sendviče pred gostilno, maske ne veljajo, ker smo bili tol daleč narazen da smo se ...prikaži več po vokitokijih zgovarjal, eni so preverjal delovanje tujih carimikov, drugi so se odločil na ne bodo sekal pirhov , ampak kar jajca sodnikov, spet tretji so od dijakov zahtaval pamet in odgovornost, sami pa šli na festo in ga pil brez maske, glipi davki so za vas, ne za ministre.

  • PasjaProcesija 07:25 21.april 2022.

    Komentatorji, niste boljši od politikov. Še kolumno izkoristite za propagando. Niste del rešitve, ste del problema. Očitno je družba še preveč nezrela za korak naprej. Prava pot so neposredne volitve, ko izbiraš človeka, ne stranko. Z izbiro stranke izbiraš tudi ...prikaži več vso njeno navlako. Strankarstvo iz ljudi izvleče temno plat, saj podpira delitve in je nagnjeno k zlorabi vzvodov moči za osebno okoriščanje. Z izbiro človeka izbereš njegovo osebnost, pretekle dosežke in vizijo za prihodnost.