Svet
1405 ogledov

Trump naj bi skrival dokumente o jedrskem orožju

soočenje Joe Biden Donald Trump Epa
Poročilo, da je FBI pri Trumpu iskal dokumente o jedrskem orožju, zaostruje napetosti med bivšim predsednikom ZDA in notranjim ministrstvom.

Poročilo o iskanju zaupnih dokumentih o jedrskem orožju bi lahko razložilo nujnost preiskave Trumpovega doma na Floridi, kar še dodatno zaostri njegov boj z notranjim ministrstvom.

Zapis na Washington Postu je prav tako spodkopal republikance, ki so glasno kritizirali "tiransko preiskavo", še preden so dobili podrobnosti primera. Razvoj dogodkov prav tako zaostruje pravno bitko, potem ko je državni tožilec spregledal igro bivšega vrhovnega poveljnika in na sodišču zahteval razkritje naloga za preiskavo in Trumpove zaplenjene lastnine.

Viri, seznanjeni s preiskavo, naj bi za Wahsington Post dejali, da so  vladni agenti iskali zaupne dokumente, ki so povezani z jedrskim orožjem. Med drugim naj bi se dokumenti nahajali tudi na Trumpovemu posestvu. Sama vsebina dokumentov ni znana, prav tako ni jasno ali gre za jedrsko orožje, ki je v lasti ZDA ali katere druge države.

V izjavi na svojem družbenem omrežju, Truth Social, je bivši predsednik Donald Trump dejal, da ne nasprotuje izročitvi dokumentov, ki se nanašajo na "neameriško, nedopustno in nepotreben vlom in preiskavo" njegovega doma. V izjavi ni navedel, katere dokumente bo izročil, in katere ne. Prav tako je bila sama preiskava legalna in podprta s strani sodnika.

Garlandova poteza

Običajno nalogi za preiskavo ostanejo nerazkriti, da zaščitijo integriteto preiskovanega. Vendar se je Trump odločil javno razkriti preiskavo in tako povzročiti politični kaos, ki bi posledično diskreditiral preiskavo.

Garland | Avtor:

Če bi se Trump odločil izpodbijati razkritje naloga, bi  njegovi odvetniki na sodišču morali razložiti, zakaj se je tako odločil. Sodnik, ki je bil tarča groženj s strani Trumpovih podpornikov, bi se lahko vseeno odločil podpreti predlog notranjega ministrstva, pa čeprav te informacije bivši predsednik ne bi hotel razkriti.

"Tako izgleda, ko se vladavina prava bori proti Trumpovim lažem," je za CNN povedal Nick Akerman, bivši pomožni odvetnik za Južno okrožje New Yorka. "Zelo malo možnosti je za Trumpovo zmago."

Trumpovi odvetniki še vedno niso odgovorili na predlog ministrstva. Bivši predsednik ima tri možnosti. Lahko izroči nalog za preiskavo in zasežene stvari, lahko privoli v predlog ali pa mu nasprotuje. Zadnja možnost se zdi malo manj verjetna, saj je sam razkril javnosti podrobnosti preiskave.

Po nastopu prvosodnega ministra Merricka Garlanda v četrtek, so republikanci začeli zahtevati razlog za preiskavo. "Ali so bili dani podatki zadostni razlog za preiskavo?" je zapisala republikanska senatorka Lindsey Graham in pozvala FBI in notranje ministrstvo k obrazložitvi preiskave.  

Veliko Trumpovih trditev o nenadnih preiskavah s strani FBI agentov je bilo spodkopanih s četrtkovimi dogodki. CNN je poročal, da je bilo nekaj vladnih preiskovalcev že vpoklicanih na sodišče, kjer so pričevali, da so že junija zasegli dokumente s posesti Mar-a-Lago. To dokazuje, da je bila ponedeljkova preiskava zadnja možnost in potrjuje Garlandovo trditev, da se je FBI trudil zagotoviti nemoteno preiskavo.

DONALD TRUMP FBI preiskuje Svet Trump iz Bele hiše na svoje posestvo odnesel 15 škatel zaupnih dokumentov Donald Trump Neverjetno Svet Trump naj bi Ivano na golf igrišču pokopal zaradi davkov
Komentarjev 7
  • marko345 20:46 12.avgust 2022.

    Trump ne bi smel imeti po končanju mandata nobenih državnih dokumentov, saj je to prepovedano. Čas bo pokazal kaj vse je on ali njegovi posredoval rusom, kitajcem in še komu, koliko je za to dobil. Škodil je Ameriki, Eu in ...prikaži več še komu, poizkusil skregat demokratičen Ameriški narod, radikalec blesavi.

  • Avatar Leon
    Leon 15:36 12.avgust 2022.

    Dokler ni bilo demokracije in sodišč so reševali takšne probleme čez vikend z giljotino .

  • Jernej65 14:06 12.avgust 2022.

    Putin, Tramp, Orban in še kdo, so tapravi svetovni hujskači, ki jim nobena pravila in zakoni ne pomenijo nič, ko se gre za njihove korisi. Gre za narcisoidne samo všečneže, ki naivno rajo izkoriščajo za svoje zblojene interese.