Svet
6576 ogledov

Trump naj bi Ivano na golf igrišču pokopal zaradi davkov

Donald Trump Profimedia
Nekdanjo ženo nekdanjega ameriškega predsednika so k večnemu počitku položili kar v Trumpovem golf klubu. Glavni razlog naj bi bile davčne olajšave.

Nekdanja prva žena Donalda Trumpa Ivana Zelničkova Trump je umrla 14. julija, potem ko je nesrečno padla po stopnicah v svojem stanovanju. Družina pa 73-letnice ni pokopala na klasičnem pokopališču, temveč v golf klubu v kraju Bedminster v zvezni državi New Jersey. Trump National Golf Club je seveda v lasti nepremičninskega mogotca in bivšega predsednika, prav minule dni se je tam odvijal velik turnir.

Donald Trump Magazin Trump brez 'ličil': Sedaj razumem, zakaj uporablja pršilo za porjavitev

Grob leži v neposredni bližini prve luknje na igrišču, a naj bi bil vseeno kolikor toliko diskretno odmaknjen od vsakodnevnega vrveža. 

Grob Ivane Trump | Avtor: Findagrave.com/William F. McDade Findagrave.com/William F. McDade

Zdaj je javnost izvedela za morda pravi razlog nenavadnega kraja večnega počitka. Profesorica Brooke Harrington na podlagi analize tamkajšnje zakonodaje trdi, da je Trump za golf klub uveljavil finančno olajšavo. Davčna zakonodaja zvezne države New Jersey namreč predvideva, da so zemljišča in stavbe na njih, ki so namenjena za potrebe pokopališča, izvzeti iz obdavčitve na lastnino, prihodek ali prodajo. Še več, olajšava za takšna zemljišča naj bi veljala tudi za davke od dobička in davek na dedovanje.

ivana trump Magazin To, kar je Trump zapisal ob smrti bivše žene, je presenetilo vse

Zakonodaja pravi še, da olajšava velja za zemljišča v površini do 10 aker (okoli štiri hektarje). Sam golf klub je velik 1,5 akra, piše Daily Mail. Koliko oseb mora biti pokopano na zemljišču, da dobi uradno naziv pokopališča, pa zakon sploh ne predvideva. Ko je mati njegovih treh otrok, s katero sta imela po ločitvi precej hladne odnose, pokopal v golf klubu, se je torej Trump z eno potezo rešil številnih davkov. 

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Trumpovo podjetje je leta 2014 dobilo dovoljenje za bodočih deset grobov na posestvu, a je do leta 2017 uspelo doseči možnost pokopa do 300 oseb. Mesta bi bila namenjana članom golf kluba, vsak bi moral seveda za grob plačati visoke zneske. Da bi bil rad pokopan v Bedminsterju, je nekoč dejal tudi Donald Trump, a je vmes še nekajkrat spremenil izjavo. Zase in svoje najožje družinske člane ima rezerviranih 10 mest.

Trumpovi so sicer za zemljišče z golf klubom našli še eno pravno luknjo. Njegova okolica je v uradnih zemljiških dokumentih označena kot kmetijsko zemljišče, za katerega na leto plačajo manj kot 20 evrov davka. Kmetijski namen so po poročanju Wall Street Journala leta 2016 dokazovali celo s čredo koz, ki se je nekaj časa pasla na območju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Kmodri 10:20 01.avgust 2022.

    Šktuh.

  • ico8 14:33 31.julij 2022.

    Bizgeci blentavi!!! Donald Trump je ex-moz, bivsi, uradno loceni od nje, bivsi zakonski moz. On lahko odloci kaksne gate bo oblekel zjutraj ali pa tudi ne, ne more pa odlocati za svojo "bivso" o pogrebu, ker sta prej njena prva ...prikaži več krvna naslednika Eric in Donlad jr.!!! Pa ne, da vam je to novico zagrulil kaksen vsevedni golobcek!???