Ljudje napadajo drug drugega zaradi hrane

Foto: Epa
Foto: Epa
Situacija v ukrajinskem mestu Mariupolj je katastrofalna, opozarja tudi Rdeči križ.
Oglej si celoten članek

V ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupolj, ki je tarča ruskih napadov že nekaj dni, je situacija katastrofalna, opozarja Rdeči križ. Kot je znano, v mestu so včeraj Rusi med drugim bombandirali porodnišnico v tem mestu, umrli so trije ljudje, med drugim otrok, ranjenih je bilo 17 ljudi, vključno z nosečnicami. 

Saša Volkov, vodja delegacije Rdečega križa v Mariupolju, je pri tem povedal, da prejema poročila, glede na katera so zaloge hrane in vode na "nevarno nizkih stopnjah". V avdio sporočilu je včeraj povedal, da "številne družine več nimajo hrane za svoje otroke". 

Dodal je, da obstaja neke vrste črni trg za zelenjavo, a da se mesa ne da dobiti nikjer. Zaloge zdravil so pri koncu, je opozoril Volkov in dodal, da so bile mestne lekarne pred dnevi oropane. 

"Ljudje so začeli obolevati zaradi vlage in mraza. Manjka zdravil, predvsem za diabetike in obolele za rakom. Da bi v mestu prišli do teh zdravil, ni možno," je opozoril in dodal, da so meščani začeli napadati drug drugega zaradi hrane in zdravil. 

Na begu že 2,3 milijona ljudi

Val beguncev iz Ukrajine medtem ne pojenja. Po podatkih ZN je od začetka ruske invazije pred dvema tednoma iz države pobegnilo več kot 2,3 milijona ljudi. Največ, 1,4 milijona, jih je prispelo na Poljsko. 

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je na svoji spletni strani danes objavil, da so doslej zabeležili 2.316.002 begunca, kar je 160.731 več kot dan prej. Vodja agencije Filippo Grandi je ob tem opozoril, da UNHCR potrebuje približno 500 milijonov dolarjev za svoje delovanje v Ukrajini in sosednjih državah.

"Do zdaj smo prejeli več kot 300 milijonov dolarjev, od tega skoraj 200 milijonov od posameznikov, podjetij in fundacij," je na Twitterju zapisal Grandi in to označil za "znak izredne solidarnosti z ljudmi Ukrajine".

Med državami, ki so sprejele največ beguncev iz Ukrajine, še vedno prednjači Poljska. Tja je od začetka ruske invazije na Ukrajino prispelo 1,43 milijona ljudi. Samo v sredo je poljsko-ukrajinsko mejo prečkalo 117.600 ljudi, je na Twitterju danes sporočila poljska mejna policija.

Ukrajinska vojna Ukrajinska vojna: To je prava težava avto industrije Pogajanja Lavrov: "Rusija bo tista, ki se bo ukvarjala s prihodnostjo Ukrajine"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 18:27 10. Marec 2022.

    na borbo za hrano naj se pripravi slovenistan, ki ima danes še kako polne markete, čeprav se nekateri že krepko …

  • 18:23 10. Marec 2022.

    Od vseh silnih milijonov, ki jih pumpajo v Ukrajino, ne bo drugega kot peščica novih tajkunov. Kot Hrvati v Banovini. …

  • 17:59 10. Marec 2022.

    Nehajte že s to porodnišnico, je že zdavnaj dokazano, da tam že mesec dni ni več ne osebja, ne porodnic, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.