Svet
19289 ogledov

Lavrov: "Rusija bo tista, ki se bo ukvarjala s prihodnostjo Ukrajine"

srečanje Lavrov Kuleba Turčija
1/5
Epa
Ukrajinska stran si prizadeva za organizacijo humanitarnega koridorja iz obleganega Mauripola in 24-urno premirje, a na ruski strani ni videti posluha za to.

V Turčiji sta za skupno mizo sedela ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Po besedah Kuleba sta se obe strani dogovorili, da bosta še naprej iskali možnosti za rešitev humanitarnih vprašanja na ozemlju Ukrajine. 

Kuleba je po srečanju dejal, da se je pripravljen z Lavrovom spet srečati "v tem formatu, če obstajajo možnosti za vsebinsko razpravo in iskanje rešitev". Zunanja ministra obeh držav imata po njegovem mnenju na takšnih srečanjih mandat za pogajanja o vprašanjih miru in varnosti. Kuleba je pripravljen nadaljevati z namenom končanja vojne v Ukrajini. 

srečanje Lavrov Kuleba Turčija | Avtor: Epa Epa

Kuleba je poudaril, da je trenutno pomembno doseči dogovor o dveh stvareh, in sicer o humanitarnem koridorju iz Mariupola in o 24-urnem premierju. Upa, da bo Lavrovu uspelo to sporočilo prenesti v Kremelj. Kuleba dodaja, da vojne ne bo mogoče končati, če Rusija tega ne bo želela. "Moj vtis je, da Rusija trenutno ni v položaju, ko lahko pride do premirja," je dodal. 

Optimizma, da bi ruska stran to slišala, ni. Kuleba je dejal, da ni bilo lahko poslušati Lavrova. Iz slišanega sklepa, da bo Rusija nadaljevala z agresijo, dokler Ukrajina ne bo izpolnila njenih zahtev. 

Lavrov: Ukrajinci civiliste uporabljajo za živi ščit

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na tiskovni konferenci po srečanju ponovil ruske trditve, da imajo "tako imenovane teritorialne obrambne sile civiliste za talce in živi ščit". Posebna operacija po njegovih besedah "poteka v skladu z načrtom". Ponovil je, da ne gre za napad na državo. 

Zahod je obtožil, da igra nevarno igro, s tem, ko Ukrajini dobavlja orožje. "Mi nismo napadali Ukrajine," je pojasnil. Rusija je bila ogrožena in je morala poskrbeti za obrambo pokrajin Doneck in Lugansk, ki ju Rusija smatra za ločeni od Ukrajine. 

Na vprašanje o bombardiranju bolnišnice v Mauripolu je Lavrov odvrnil, da mediji dogodka niso predstavili uravnoteženo. V stavbi, po njegovih besedah, ni bilo medicinskega osebja in pacientov, ampak so bili v njej ukrajinski radikalisti, ki so imeli nadzor nad stavbo. 

srečanje Lavrov Kuleba Turčija | Avtor: Epa Epa

Na vprašanje o bombardiranju bolnišnice v Mauripolu je Lavrov odvrnil, da mediji dogodka niso predstavili uravnoteženo. V stavbi, po njegovih besedah, ni bilo medicinskega osebja in pacientov, ampak so bili v njej ukrajinski radikalisti, ki so imeli nadzor nad stavbo. 

Lavrov je dejal, da Rusija želi "Ukrajino, ki bo prijazna … ne pa nacistične države". Rusija bo po njegovih besedah tista, ki se bo ukvarjala s prihodnostjo Ukrajine, saj ne želijo Ukrajine, v kateri bosta ruski jezik in vera prepovedana. Zahod, tako Lavrov, to namreč zatira. Trdi, da so zahodne države agresivne do ruske kulture in da je njeno mesto na zemljevidu ogroženo. 

Na vprašanje o sankcijah je Lavrov odgovoril, da si v prihodnje nikoli ne želi biti odvisen od ZDA in da so gospodarske kazni način spodkopavanja države. 

Zunanja ministra sta se na pobudo turške strani sestala v Antaliji. Na sestanku je sodeloval tudi turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu

Rusija nič več v Svetu Evrope

Rusija ne bo več sodelovala v Svetu Evrope, so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Evropsko unijo in države zveze Nato so obtožili "neprijateljskih ravnanj proti Rusiji". Rusija izstopa iz vseh mehanizmov Sveta Evrope. 

Države EU in Nata po njihovem prepričanju uničujejo Svet Evrope ter skupni humanitarni in pravni prostor.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 81
  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 20:04 10.marec 2022.

    Prezir in ignoranca se jim bonslej ko prej obrnila v kontra...že močno čutijo to, zato pa take streljajo preko izjav in tudi izpadi na terenu so na robu treznosti. Volk je čedalje bolj brezobi

  • bljitva 17:16 10.marec 2022.

    slovensko zastavo bi bilo potrebno nujno zamenjat, ker je kar sramotno, da je skoraj enaka kot ruska...sam stran od rusov in kitajcev čim dlje kot se da...

  • marko345 17:10 10.marec 2022.

    Mnenja sem, da Rusi nikoli več ne bodo komandirali ne Ukrajini, ne Belorusiji, ker jim ostali svet tega ne dovolil Risi niso narod, po kazerih vrednotah jlepijo svetovne države. Kar naprej se vojskujejo, zapirajo lastne ljudi. V Ameriki ,Nemčiji Angliji ...prikaži veči ipd- ne pa na Madžarskem lahko vsakdo javno reće, da se ne strinja npr z Bidnom, da je osel, nesposoben ipd, pa ga zaradi tega ne bodo zaprli. V Rusiji bi ga najmanj zaprli, če ne celo takoj ubili. Hvala lepa za tako nedemokratično državo.