Blizu nas: Megažarišče, o katerem nihče ne govori. Umirajo cele družine.

Foto: Epa
Foto: Epa
V Srbiji je v nekaj mestih zaradi novih pojavov okužb razglašena izredna situacija.
Oglej si celoten članek

Med drugim so izredne razmere razglasili tudi v mestu Tutin, ki se že dva tedna bori z naraščanjem novih primerov, pri čemer - poročajo srbski mediji - ne dobi nikakršne pomoči države. Kot poroča Nova.rs za njihove mrtve ni mesta niti v uradnih statistikah. 

Omenjeni portal dodaja, da se le v enem turnusu skozi nujno medicinsko pomoč v Tutinu zvrsti okrog 200 pacientov, največji del jih ima že razvite simptome okužbe z novim koronavirusom. 

"Pri nas ne umre en človek iz plemena. Pri nas iz ene družine umrejo tudi štirje člani. Ravno smo celotno družino premestili v Pazar, štiri člane. Konec tedna so le v družini Suljević umrli trije ljudje, oče, mama in hči, stanje dveh sinov je zelo kritično," je povedala vodja nujne medicinske pomoči v Domu zdravja Tutin Mirzeta Dizdarević. 

Dodala je, da na urgenco prihajajo okuženi brez kakršne koli zaščitne opreme, pred dvema dnevoma so zdravniki porabili vse zaščitne obleke. Zdravniki paciente preusmerjajo v Covid ambulanto na tstiranje, nato jih premestijo v bolnišnico v Pazar, ki že poka po šivih z okuženimi. 

Dodatna težava, izpostavlja Dizdarevićeva, je v tem, da paciente nima kdo odpeljati do 40 kilometrov oddaljenega Pazarja, vozil imajo enostavno premalo. 

"Ljudje umirajo vsak dan. Med vožnjo do bolnišnice, v bolnišnici v Pazarju. V enem dnevu smo imeli osem pokopov. V Tutinu so večinoma ostali starejši ljudje, veliko število je okuženih, njihovo stanje je zelo resno," je povedala. 

Vodja urgence v Tutinu je dodala, da so zdravniki na koncu z močmi. Nimajo dovolj zaščitne opreme, večinoma k njim prihajajo okuženi ljudje. Nova.rs pri tem poroča, da so rentgenske slike pokazale 790 obolelih z vnetjem pljuč, uradni podatki po drugi strani kažejo, da jih je le 91. Zakaj takšen razkorak, ne ve. 

V Srbiji so včeraj potrdili 242 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrle štiri osebe. Danes podatki še niso znani. Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so v Beogradu spet obvezne maske na vozilih javnega prometa in v zaprtih javnih prostorih, kar velja tudi za lokale in trgovine.

Covid-19 Presenetljiva odločitev Slovenije glede Hrvaške

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 15:07 9. Julij 2020.

    U Turtinu ne ve nihče nič o tem, da bi cele družine umirale. Mogoče obstaja še kakšen Tutin kje v …

  • 20:06 7. Julij 2020.

    Potem je virus raztresen po zraku.

  • 23:58 1. Julij 2020.

    Muslimanski živel , ki se je norčeval iz borbe proti koroni od strani Srbske vlade češ , nam bo ALAH …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.