Slovenija
47860 ogledov

Presenetljiva odločitev Slovenije glede Hrvaške

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Slovenska vlada se je odločila, da Hrvaške še ne bo umaknila s seznama varnih držav.

Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji tiskovni konferenci predstavila epidemiološko sliko v državi in bližnjih regijah zahodnega Balkana.

"Hrvaška in Slovenija sta se po lepem padcu okužb ponovno začeli dvigovati," je povedala Čakš Jagerjeva. "14 dnevna komulativna incidenca v Sloveniji znaša 4,85, na Hrvaškem pa 10,77."

V Sloveniji je bilo do sedaj opravljenih čez sto tisoč testov. "Aktivnih je 101 primerov," je povedala Čakš Jagerjeva. "Včeraj je bilo do polnoči potrjenih 15 novih primerov. Nihanje je ves čas prisotno, imamo vzpone in padce, to nihanje še ne nakazuje drugega vala, ampak predstavlja dobro epidemiološko delo, ki zajame veliko število ljudi in jih da v karanteno."

koronavirus COVID-19 Slovenija Strašljivi podatki o novih okužbah pri nas

Na Hrvaškem število okužb upada. "14-dnevna incidenca je zajela primere, ko je bilo število visoko," so poudarili pri NIJZ. "Trend bo še rahlo naraščal, z ukrepi, ki jih je predlagal hrvaški NIJZ bodo uspeli trend zniževanja nadaljevati. Epidemiologov imajo veliko, navedli so tudi, da so k sodelovanju povabili številne mlade zdravnike in odziv je bil dober. Hrvaška bo trend, ki je bil pogojen z dvema izbruhoma, poskušala ustaviti. Imamo z njimi ves čas stik, dela na tem, da se bo trend ustavil."

Hrvaška plaža Koronavirus Svet O ukrepih zaradi covid-19 na Hrvaškem na telefonu Janša in Plenković Covid-19 v BiH Covid-19 Svet Hrvati se požvižgajo na epidemijo v BiH. To je razlog!

Hrvaška zapira nočne klube 

Jelko Kacin je na tiskovni konferenci poudaril, da pristojna inštituta za javno zdravje sosednjih držav Slovenije in Hrvaške komunicirata na dnevni ravni. "Izziv je velik, skupen, povečano število okuženih na obeh straneh meje zahteva izmenjavo izkušenj in dobrih praks," je izpostavil. 

Kacin je dodal, da je Slovenija te dni opozarjala na neprimerne prakse na Hrvaškem glede nočnega življenja, odprtih klubov, diskotek, tudi tistih na plaži Zrće na otoku Pagu. "Po pogovorih med nacionalnima inštitutoma in premierjema obeh držav se je hrvaška vlada odločila, da bo prevzela naše vzorce obnašanja ter zaprla nočne lokale in odpovedala prireditve," je povedal Kacin.  

Kacin je povedal, da je na podlagi izmenjave informacij nato sledila odločitev, da Slovenija Hrvaške ne umakne iz spiska zelenih držav. "Odločili smo se, da damo Hrvaški priložnost, da zameji rast z doslednimi ukrepi in na ta način pokaže tudi drugim državam, kaj je treba storiti in kako se postaviti po robu okužbam."

Slovenska vlada bo državljane vsak dna sproti obveščala o razvoju dogodkov, tistim, ki so trenutno na Hrvaškem, pa Kacin svetuje, da pozorno spremljajo, kaj sporoča naša vlada, da se izogibajo gneči, uporabljajo zaščitne maske v javnih prostorih. Kacin je pri tem apeliral zlasti na mlajše generacije, naj zdaj, ko so odpovedane razne nočne zabave, ne improvizirajo in jih organizirajo sami. "Treba se je izogibati vsakršni možnosti okužb. Izziv je velik, izziv je skupen." 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 38
 • miroslav7 17:41 01.julij 2020.

  zakaj vlada ni uvrstila Hrvaško na rdeči seznam, po mojem zato, ker imajo večinoma politiki in" vplivnejši" tam počitniške hiše.Upam.da bo kdo sprožil sodni postopek

 • ode 08:03 01.julij 2020.

  Pa menda ja ne bodo zaprli meje s Hrvaško ravno pred parlamentarnimi in sodnimi počitnicami, sa je znano, da vsakokratna oblast, v vseh oblikah, dopustuje na Hrvaškem. Poskrbeti morajo tudi za svoj imidž, ko bodo tam doli. Da bi mejo ...prikaži več zaprli in dopustovali doma s koriščenjem bonov - to pa ne, saj ni dovolj imenitno za mafijo, polno denarja.

 • Avatar Rinnibella
  Rinnibella 00:54 01.julij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m