Svet
13327 ogledov

Hrvati se požvižgajo na epidemijo v BiH. To je razlog!

Covid-19 v BiH
1/6
Epa
Karanteno na meji z BiH umikajo, kljub temu, da je epidemiološka slika slabša.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je včeraj napovedal, da bo Hrvaška najpozneje danes odprla mejo z BiH oz. ukinila 14-dnevno karanteno. 

Odločitev je sporočil pet dni potem, ko je Hrvaška uvedla strožje ukrepe za prihode iz Srbije, Kosova in Makedonije. 

Hrvaški mediji se sedaj sprašujejo, kaj se je v teh dneh spremenilo, da bi lahko utemeljilo ukinitev 14-dnevne karantene za prihode iz BiH. 

Covid-19 v BiH | Avtor: Epa Epa

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Svet Saj ne moreš verjeti: Hrvaška odpira meje z Bosno

Epidemiološka slika v BiH se slabša

Index.hr piše, da bi pričakovali, da se bo število na novo okuženih v sosednji BiH času ukinitve ukrepov zmanjšalo, a temu ni tako. Na dan, ko so sprejeli ukrep 14-dnevne karantene, je bilo v BiH 84 novih potrjenih primerov covid-19, včeraj, ko je Božinović napovedal ukinitev ukrepov, pa kar 128. 

Na slabo epidemiološko situacijo v BiH je na včerajšnji tiskovni konferenci opozoril tudi uradni govorec slovenske vlade Jelko Kacin, ki je BiH skupaj s Srbijo uvrstil med najbolj problematične države na Balkanu, od koder je v Slovenijo uvoženih največ primerov covid-19. 

Covid-19 v BiH | Avtor: Epa Epa

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Kacin napovedal ukrepe za Hrvaško, ki jih bo jutri sprejela vlada

V Slovenijo iz BiH prinesli 15 primerov okužb

"Število okužb v BiH skokovito narašča," je dejal Kacin. "BiH se je dobro držala, potem se je nenadoma zgodil skokovit porast. Iz BiH imamo do sedaj uvoženih 15 primerov pozitivnih oseb."

Slabe so tudi razmere v Srbiji, kjer sta se po besedah Kacina zgodili dve nogometni tekmi, zaradi katerih se je covid-19 močno razširil. "16 tisoč ljudi navija na vso moč in širi kapljičasto okužbo," je opozoril Kacin in povedal, da je tudi eno od dveh velikih žarišč v Črni gori povezano z nogometno tekmo v Srbiji. "Gre predvsem za mlajše osebe, ki zaradi blažjih simptomov bolezni ne priglasijo," je poudaril Kacin. 

Dve žarišči na Hrvaškem

Za razliko od BiH in Srbije se situacija v Severni Makedoniji nekoliko umirja. V ČG imajo dve žarišči, na Kosovu se situacija tudi nekoliko poslabšuje, prav tako v Albaniji, kjer število okuženih še kar narašča. Na Hrvaškem sta dve glavni žarišči - eno v Đakovo, kamor so virus prinesli iz BiH, in drugo v Zagrebu, kjer se je razširil zaradi delovanja nočnih klubov. 

Covid-19 v BiH | Avtor: Epa Epa

Hrvaška plaža Koronavirus Svet O ukrepih zaradi covid-19 na Hrvaškem na telefonu Janša in Plenković

Odločitev o odprtju meje med hrvaško in BiH tako očitno ne temelji na strokovnih nasvetih epidemiologov, ampak je politična. "Kot vidimo, je situacija sedaj, ko se meja odpira, v BIH slabša, kot je bila, ko je bil ukrep o karanteni sprejet," ugotavljajo pri hrvaškem Indexu. "Postavlja se vprašanje, zakaj so ukrepe na meji z BiH sprejeli, ko je bila epidemiološka situacija boljša, kot je danes."

Po pisanju Index.hr velja opozoriti na negativni odziv bosansko-hercegovskih oblasti ob uvedbi strožjih ukrepov na meji z BiH, kjer so napovedali recipročne ukrepe. Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je včeraj pojasnil: "Nobena meja ne more razdeliti hrvaškega življa in naroda na dve domovini," je dejal. "Hvala premierju Plenkoviću za hiter odziv in racionalno odločitev."

Covid-19 v BiH | Avtor: Epa Epa

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva bi za slovenske turiste zaprla hrvaško mejo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Rinnibella
    Rinnibella 00:54 01.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • brencl47 21:17 30.junij 2020.

    Zakaj se le sprenevedajo - VOLITVE BODO in znova HDZ rabi hercegovske glasove!