Svet
15724 ogledov

O ukrepih zaradi covid-19 na Hrvaškem na telefonu Janša in Plenković

Hrvaška plaža
Slovenska vlada bo danes odločala o umiku Hrvaške s seznama varnih držav.

Vlada bo danes odločala, ali bo Slovenija Hrvaško umaknila s seznama varnih držav, potem ko se je epidemiološka situacija pri naših južnih sosedih v zadnjih dneh precej poslabšala.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva bi za slovenske turiste zaprla hrvaško mejo

Po tristopenjski zeleno-rumeno-rdeči lestvici med zelene države spadajo tiste države, kjer imajo 14-dnevno kumulativno število prijavljenih primerov covida-19 na 100.000 prebivalcev nižje od 10. Na rdeči seznam pa spadajo države, ki se približajo 40 okužbam na 100.000 prebivalcev. Za vstop iz držav z rdečega seznama v Slovenijo je obvezna 14-dnevna karantena. Ne velja pa to za Slovence, ki se vračajo iz držav z rumenega seznama. Po besedah Kacina naj Slovenci rumeni seznam jemljejo kot opozorilo.

Število okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh oz. t. i. 14-dnevna komulativna incidenca je že dosegla mejo deset, kar pomeni kriterij za uvrstitev države na rumeni seznam. Vladni govorec Jelko Kacin je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da bo v tem primeru Slovenija prisiljena Hrvaško umakniti s seznama varnih držav.

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Kacin napovedal ukrepe za Hrvaško, ki jih bo jutri sprejela vlada

O tem sta se v ponedeljek usklajevala tudi premierja Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Andrej Plenković. Plenković je na Twitterju zapisal, da sta se s kolegom Janšo pogovarjala o sodelovanju v boju proti covid-19 in novi epidemiološki situaciji. Dejal je, da skušata najti ravnotežje med zaščito zdravja in gospodarske, predvsem turistične dejavnosti.

Kacin je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe za zamejitev širjenja virusa, pri čemer je opozoril predvsem na odprte nočne klube in lokale, ki so se povsod izkazali za nevarno žarišče širjenja virusa Sars-Cov-2. 

Covid-19, Hrvaška Covid-19 Svet Hrvaška ni več varna država, Kacin napovedal ukrepe

Med drugim je slovensko stran zelo razburilo dejstvo, da namerava Hrvaška v začetku julija odpreti klube v Zrćah na Pagu. Hrvaški Index.hr je včeraj poročal, da se v prvem tednu julija odpirajo klubi Kalypso, Papaya in Nomad, medtem ko klub Noa obratuje že zadnjih deset dni.

A morda razvpita žurerska plaža le ne bo na široko odprla vrat nočnih klubov. Štab civilne zaščite mesta Novalija je namreč včeraj sporočil, da za letošnje poletje ne bodo izdajali soglasij klubom in koncesionarjem za izvedbo zabav in koncertov. Odločitev so utemlejili z besedami, da so se v zadnjem času številni okužili ravno v nočnih klubih.

Zrće covid-19 Svet Neverjetno, Hrvaška odpira nočne klube v Zrćah

Prav tako je presenetila odločitev hrvaških oblasti, ki je včeraj napovedala odprtje meje z BiH, ki je v Sloveniji uvrščena na rdeči seznam, kar pomeni, da je po vrnitvi iz nje zahtevana 14-dnevna karantena. Hrvaška namerava danes umakniti obvezno 14-dnevno karanteno.

Kacin je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da število okužennih v BiH skokovito narašča, od tam smo v Sloveniji v juniji dobili kar 15 novih okužb. 

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Svet Saj ne moreš verjeti: Hrvaška odpira meje z Bosno

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 10:51 01.julij 2020.

    STENOGRAM pogovorja : Janez ne zajebavaj , očeš da damo u javnost račune nabavke oružja ! Konec STENOGRAMA ! !

  • Ivo 09:34 30.junij 2020.

    Se pravi jeseni, ko bo virus spet zašel v domove starejših pri nas bodo mediji z vsemi topovi udarili po vladi, NPU pa bo preiskoval premierja, ker je omogočil prenos, saj ni zaprl meje s Hrvaško, ki je zaradi svojih ...prikaži več turističnih interesov pustila, da se virus prosto premeša po državi. Pa kako so skakali po Šarcu, primitivci...

  • pravičnik77 08:52 30.junij 2020.

    sej meje ne bodo zaprte...nič bat... samo tisti, ki bodo na HRV, bo ob prihodu treba v 14dnevno karanteno, meje pa. odo fizično odprte in so odprte... vsak lahko pride iz npr. MAK, samo bo najprej v SLO v 14dnevni ...prikaži več karanteni... isto bo na koncu s HRV....