Svet
79195 ogledov

Blizu nas: Megažarišče, o katerem nihče ne govori. Umirajo cele družine.

Covid-19 Epa
V Srbiji je v nekaj mestih zaradi novih pojavov okužb razglašena izredna situacija.

Med drugim so izredne razmere razglasili tudi v mestu Tutin, ki se že dva tedna bori z naraščanjem novih primerov, pri čemer - poročajo srbski mediji - ne dobi nikakršne pomoči države. Kot poroča Nova.rs za njihove mrtve ni mesta niti v uradnih statistikah. 

Omenjeni portal dodaja, da se le v enem turnusu skozi nujno medicinsko pomoč v Tutinu zvrsti okrog 200 pacientov, največji del jih ima že razvite simptome okužbe z novim koronavirusom. 

"Pri nas ne umre en človek iz plemena. Pri nas iz ene družine umrejo tudi štirje člani. Ravno smo celotno družino premestili v Pazar, štiri člane. Konec tedna so le v družini Suljević umrli trije ljudje, oče, mama in hči, stanje dveh sinov je zelo kritično," je povedala vodja nujne medicinske pomoči v Domu zdravja Tutin Mirzeta Dizdarević. 

Dodala je, da na urgenco prihajajo okuženi brez kakršne koli zaščitne opreme, pred dvema dnevoma so zdravniki porabili vse zaščitne obleke. Zdravniki paciente preusmerjajo v Covid ambulanto na tstiranje, nato jih premestijo v bolnišnico v Pazar, ki že poka po šivih z okuženimi. 

Dodatna težava, izpostavlja Dizdarevićeva, je v tem, da paciente nima kdo odpeljati do 40 kilometrov oddaljenega Pazarja, vozil imajo enostavno premalo. 

"Ljudje umirajo vsak dan. Med vožnjo do bolnišnice, v bolnišnici v Pazarju. V enem dnevu smo imeli osem pokopov. V Tutinu so večinoma ostali starejši ljudje, veliko število je okuženih, njihovo stanje je zelo resno," je povedala. 

Vodja urgence v Tutinu je dodala, da so zdravniki na koncu z močmi. Nimajo dovolj zaščitne opreme, večinoma k njim prihajajo okuženi ljudje. Nova.rs pri tem poroča, da so rentgenske slike pokazale 790 obolelih z vnetjem pljuč, uradni podatki po drugi strani kažejo, da jih je le 91. Zakaj takšen razkorak, ne ve. 

V Srbiji so včeraj potrdili 242 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrle štiri osebe. Danes podatki še niso znani. Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so v Beogradu spet obvezne maske na vozilih javnega prometa in v zaprtih javnih prostorih, kar velja tudi za lokale in trgovine.

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Presenetljiva odločitev Slovenije glede Hrvaške

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • leka 15:07 09.julij 2020.

    U Turtinu ne ve nihče nič o tem, da bi cele družine umirale. Mogoče obstaja še kakšen Tutin kje v Afriki, kjer cele družine umirajo za virusom, ki se imenuje "lakota". To pa je možno.

  • anica00 20:06 07.julij 2020.

    Potem je virus raztresen po zraku.

  • Žurnalček 23:58 01.julij 2020.

    Muslimanski živel , ki se je norčeval iz borbe proti koroni od strani Srbske vlade češ , nam bo ALAH pomagal . Muslići si še rok noćejo razkuževati , ker je v njih alkohol ! No sedaj jih je pa ...prikaži več Bajram zajebu in jokajo na vse mile viže ! Ko vas jebe klerični idioti , vas bo že ALAH pozdravu !