Merklova: "Ne mislim se opravičiti"

Foto: epa
Foto: epa
Prvi intervju po odhodu v pokoj.
Oglej si celoten članek

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je v svojem prvem intervjuju odkar se je upokojila v torek povedala, da je ruska vojaška invazija na Ukrajino "brutalni napad, ki ignorira človekove pravice, za kar ni opravičila". 

Izpostavila je, da je napad velika napaka, pri čemer je dodala, da ni bilo pravega varnostnega sestava, ki bi prepričal Rusijo, da bi iskala alternativno pot. 

"Seveda sem se vprašala, kaj smo storili narobe, ali bi lahko storili več, da preprečimo to, kar imenujem velika tragedija. Še vedno si postavljam ta vprašanja," je dejala Merklova, pri čemer je dodala, da se ne misli opravčiti, ker je iskala diplomatske rešitve za napetosti, ki so rasle v času, ko je bila na kanclerskem položaju. 

"Diplomacija ni napačna zato, ker ni uspela. Ne vidim razlogov, da bi rekla, da sem se zmotila in se zato ne mislim opravičiti." 

Angela Merkel je omenila, da ni bila naivna glede sovraštva ruskega predsednika Vladimirja Putina do zahodnega demokratskega modela in dodala, da je svoje kolege nekajkrat opozorila, da želi Putin razdeliti Evropsko unijo. 

Svet Putin: "Inflacija v Rusiji je na ničli!" Žito "Putinove pravljice nimajo veze z realnostjo"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:46 8. Junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala …

  • 08:56 8. Junij 2022.

    Opravičilo za vse civilne in ostale žrtve bi sicer zvenelo patetično in ne bi rešilo ničesar....Je pa njeno (in ostalih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.