Milijoni za razvoj bakterij

Foto: Microsoft co-founder Bill Gates testifies at the Senate Foreign Relations Commit
Foto: Microsoft co-founder Bill Gates testifies at the Senate Foreign Relations Commit
Bogataši se povezujejo s ciljem razvoja bakterij, ki bi zmanjšale uporabo dušikovih gnojil. Menijo, da bi bil to učinkovit način, da se zajezi uničevanje planeta.
Oglej si celoten članek

Septembra se je skupina milijarderjev investitorjev, med katerimi so Bill Gates, Jeff Bezos in Michael Bloomberg odločila, da nameni več milijard dolarjev za vlaganje v energetske startap družbe.

Ena od teh je kalifornijska Pivot Bio, ki je s strani milijarderjev prejela 70 milijonov dolarjev za delo na razvoju genetsko modificirani bakteriji. Ta je opredelila veliko težavo v pridelavi hrane; pridelovalci uporabljajo preveč dušikovih gnojil, ki v veliki meri vplivajo na onesnaževanje.

Gnojila sproščajo dušikove okside, vrste plinov, ki so močnejši od ogljikovega dioksida. Dlje časa ostanejo v zraku in zemlji, onesnažujejo reke in podtalnice. Pri človeku tako onesnažena voda lahko med drugim povzroča odpoved jeter in ledvic.

Omenjena družba Pivot Bio je odkrila bakterijo, ki lahko zmanjša potrebo za uporabo omenjenih gnojil. Kot poudarjajo, je ta bakterija v naravi neaktivna zaradi velike uporabe omenjenih gnojil.

Gensko modificirana bi lahko zajezila uporabo škodljivih gnojil. "Takoj ko seme vzklije in formira prvo korenino, ga bodo mikrobi prekrili kot rokavica. Bakteriji bo omogočeno, da vsakodnevno hrani rastlino, s čimer bo izničena potreba za dodatnimi gnojili," je pri tem povedal Karsten Temme, direktor družbe Pivot Bio.

Svet Gates išče stranišče prihodnosti

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.