Svet
57 ogledov

Gates išče stranišče prihodnosti

Stranišče prihodnosti na vodik Reuters
Eden najbogatejših Zemljanov Bill Gates išče primerno stranišče za tretji svet. Te dni v Seattlu nenavaden sejem.

Fundacija ustanovitelja podjetja Microsoft Billa Gatesa je lani sprožila novo kampanjo za pomoč državam v razvoju, v okviru katere je objavila razpis za iznajdbo stranišča, ki bi bilo bolj priročno za takšne države.

Prispele rešitve – prijavilo se jih je 28 – so te dni razstavili na posebnem sejmu v Seattlu, najboljšim inovatorjem pa podelili bogate nagrade.

"Stranišča so izrednega pomena za javno zdravje, pa tudi, če dobro pomislite, za človeško dostojanstvo," je Gates zapisal v izjavi za javnost na spletni strani humanitarnega sklada Bill & Melinda Gates Foundation, ki sta ga ustanovila z ženo.

"Stranišča na splakovanje, kakršna uporabljamo v bogatem svetu, so neuporabna, nepraktična in nedosegljiva za 40 odstotkov svetovnega prebivalstva, saj ti ljudje pogosto nimajo vode, odtokov, elektrike in kanalizacije," je dodal. Po njegovem bodo predstavljene rešitve na sejmu pozitiven korak naprej proti izpolnitvi cilja, da bi imel vsak zemljan spodobne razmere za opravljanje bioloških potreb.

Prepričalo je stranišče na obnovljive vire

Poseben izziv inovatorjem, ki so sodelovali v natečaju, je bilo iznajti način, kako na enostaven način brez uporabe pitne vode poskrbeti za človeške fekalije. Prvo nagrado v vrednosti sto tisoč ameriških dolarjev je prejel tehnološki inštitut iz Kalifornije, ki je oblikoval stranišče na sončne celice, ki proizvaja vodik. Vodik se nato uporablja za delovanje vodikovih celic, s čimer stranišče pridobiva električno energijo tudi takrat, ko ni dovolj svetlobe. V tem nenehnem procesu nastaja tudi voda, ki se izkorišča za splakovanje.

Na drugo mesto se je uvrstila britanska univerza v Loughboroughu s straniščem, ki predeluje odpadke v biološko oglje in čisto vodo. Tretje mesto pa je zasedla univerza iz Toronta za iznajdbo stranišča, ki fekalije spreminja v čisto vodo.

Prihranek tudi pri vodi

"Ne gre le za človeško dostojanstvo, temveč pomanjkanje ustreznih sanitarij tudi ogroža človeška življenja, povzroča ekonomsko škodo skupnosti ter obremenjuje okolje," je izpostavil Gates. Nova stranišča so po njegovih besedah lahko tudi dobra ideja za razvite države, da ne bi čiste vode več po nepotrebnem uporabljale za splakovanje stranišč.

Komentarjev 1
  • Trsten 12:32 16.avgust 2012.

    Ta baraba miljarderska je največji morilec današnje dobe. Podpira Monsanto, ki nas zastruplaj na vesh področjih. Druge njegove morilske napovedi se šele odkrivajo.