Mučenje in poniževanjem v azilnem domu

Foto: Epa
Foto: Epa
Začel se je sodni proces zoper 30 paznikov in zaposlenih sprejemnega centra za begunce v Nemčiji.
Oglej si celoten članek

Pred pokrajinskim sodiščem v Siegnu se je začel proces zoper zaposlene, ki so delali v sprejemnem centru za begunce; obtožica jih bremeni mučenja in zlorab.

"Vzpostavljali so strahovlado v sprejemnih centrih za begunce, ki so jih mučili in zlorabljali. Tudi najmanjše prekrške so kaznovali z zapiranjem in zlorabami. Govorimo o očitnem jemanju pravice v svoje roke," je ob začetku procesa povedal tožilec Christian Kuhli.

Glede na obtožnico je osebje sprejemnega centra za begunce, od vodje centra do socialnih delavcev in paznikov v mučenju sodelovalo od septembra leta 2014 do sredine leta 2015; zapirali so jih, jih pretepali in mučili.

Vsi obdolženci so bili zaposleni v privatnem podjetju European Home Care, ki je imela pogodbo za orgaizacijo namestitve beguncev v nekdanji vojašnici v mestu Burbach na zahodu Nemčije.

Za zlorabe je širša javnost izvedela, ko so mediji objavili sliko enega od zaposlenih, nekdanjega policista, ki pretepenem beguncu, stanovalcu sprejemnega centra za begunce, drži čevelj na glavi, medtem ko pretepeni leži na tleh.

"To so prizori, kot smo jih poznali iz Guantanama," je pri tem poudaril tožilec Kuhli.

Tednik Der Spiegel je fotografije primerjal s tistimi iz zapora Abu Graib v Iraku, kjer so ameriški vojaki mučili in poniževali iraške zapornike.

Ko so na dan prišle tovrstne fotografije iz nemškega sprejemnega centra za begunce, je zvezna vlada sprejela ukrepe, v skladu s katerimi danes ljudi, ki imajo kontakte z iskalci azila, temeljiteje preverjajo.

Svet To so nameravali storiti bolni in noseči begunki

Po treh letih Se spomnite novinarke, ki je brcala begunce? To se je zgodilo z njo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:22 9. November 2018.

    Pazniki v Turčiji nimajo problemov s pregonom

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.