Svet
1966 ogledov

Mučenje in poniževanjem v azilnem domu

Epa
Začel se je sodni proces zoper 30 paznikov in zaposlenih sprejemnega centra za begunce v Nemčiji.

Pred pokrajinskim sodiščem v Siegnu se je začel proces zoper zaposlene, ki so delali v sprejemnem centru za begunce; obtožica jih bremeni mučenja in zlorab.

"Vzpostavljali so strahovlado v sprejemnih centrih za begunce, ki so jih mučili in zlorabljali. Tudi najmanjše prekrške so kaznovali z zapiranjem in zlorabami. Govorimo o očitnem jemanju pravice v svoje roke," je ob začetku procesa povedal tožilec Christian Kuhli.

Glede na obtožnico je osebje sprejemnega centra za begunce, od vodje centra do socialnih delavcev in paznikov v mučenju sodelovalo od septembra leta 2014 do sredine leta 2015; zapirali so jih, jih pretepali in mučili.

Vsi obdolženci so bili zaposleni v privatnem podjetju European Home Care, ki je imela pogodbo za orgaizacijo namestitve beguncev v nekdanji vojašnici v mestu Burbach na zahodu Nemčije.

Za zlorabe je širša javnost izvedela, ko so mediji objavili sliko enega od zaposlenih, nekdanjega policista, ki pretepenem beguncu, stanovalcu sprejemnega centra za begunce, drži čevelj na glavi, medtem ko pretepeni leži na tleh.

"To so prizori, kot smo jih poznali iz Guantanama," je pri tem poudaril tožilec Kuhli.

Tednik Der Spiegel je fotografije primerjal s tistimi iz zapora Abu Graib v Iraku, kjer so ameriški vojaki mučili in poniževali iraške zapornike.

Ko so na dan prišle tovrstne fotografije iz nemškega sprejemnega centra za begunce, je zvezna vlada sprejela ukrepe, v skladu s katerimi danes ljudi, ki imajo kontakte z iskalci azila, temeljiteje preverjajo.

begunci Svet To so nameravali storiti bolni in noseči begunki Nasilna novinarka Po treh letih Svet Se spomnite novinarke, ki je brcala begunce? To se je zgodilo z njo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara 13:22 09.november 2018.

    Pazniki v Turčiji nimajo problemov s pregonom

Sorodne novice