Na Brniku se je končala polletna drama osmih Hrvatov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se je danes s srečnim koncem zaključila polletna kalvarija osmerice Hrvatov.
Oglej si celoten članek

Na letališču na Brniku je bilo danes veliko hrvaških novinarjev, sorodnikov in prijateljev. Prišel je tudi hrvaški veleposlanik v Sloveniji Boris Grigić. Na letališču je namreč pristalo letalo iz Dubaja, na katerem je bilo tudi osem odraslih hrvaških državljanov in še štirje posvojeni otroci.

Gre za skupino odraslih, ki so jo v Zambiji obtožili poskusa trgovine z ljudmi, pred dnevi pa so bili po več mesecih oprani krivde. Po skoraj natančno pol leta so le lahko zapustili Afriko ter se vrnili domov skupaj s štirimi otroki, za katere so že vnaprej uredili hrvaško državljanstvo.

"Zelo smo srečni, ne moremo verjeti, da smo tukaj. Pot je minila v redu, malo utrujeni. Dolgo je trajalo. Še vedno smo v šoku in presrečni, da se je vse srečno izšo, da smo lahko vsi odpotovali," je dejal eden od osmerice Noah Kraljević.

Z Brnika je hrvaška vlada za del skupine z otroki organizirala prevoz s kombijem, drugi del skupine pa je proti Hrvaški odpotoval s sorodniki in prijatelji. 

Drama nesojenih hrvaških posvojiteljev, starih od 36 do 52 let, se je začela 7. decembra lani, ko so v Zambiji prevzeli otroke iz sirotišnice v DR Kongo. Tamkajšnje sodišče je odobrilo posvojitve in na temelju teh dokumentov so otrokom že predhodno na Hrvaškem dodelili državljanstvo in s tem potne liste. Toda štiri pare so na letališču v Ndoli priprli, prav tako uslužbenko za imigracije, in jim odvzeli otroke, stare od enega do treh let.

Spodnji video, ki ga je predvajal RTL, prikazuje, kako so lahko hrvaški državljani končno prevzeli otroke iz sirotišnice in se odpravili proti domu.

 

Preobrat se je zgodil 6. februarja, ko je bila obtožnica ovržena, Hrvati pa so dobili 48 ur, da zapustijo državo. A ko so naslednji dan vstopali na letalo, so jih znova aretirali. V novem procesu so jim sodili po novi obtožnici za poskus trgovine z ljudmi.

1, junija jih je sodišče v zambijskem mestu Ndola le izpustilo na prostost in ob pomoči hrvaške države so takoj stekli postopki, da se vrnejo v domovino.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:59 5. Junij 2023.

    Grozno, ubogi otroci, ki nikoli ne bodo srečni v tujem, drugačnem, nestrpnem okolju, ki so postali atrakcija zmedenih odraslih belcev. …

  • 07:51 4. Junij 2023.

    Šlo je za čisto običajno trgovino z otroki, le, da se temu reče "posvojitveni postopek" in je v tem primeru …

  • 22:26 3. Junij 2023.

    če je res, da je šlo za trgovino z otroci je hrvaška vlada morala globoko seči v proračunsko malho, da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.