Svet
8900 ogledov

Na Brniku se je končala polletna drama osmih Hrvatov

Letališče Brnik Profimedia
Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se je danes s srečnim koncem zaključila polletna kalvarija osmerice Hrvatov.

Na letališču na Brniku je bilo danes veliko hrvaških novinarjev, sorodnikov in prijateljev. Prišel je tudi hrvaški veleposlanik v Sloveniji Boris Grigić. Na letališču je namreč pristalo letalo iz Dubaja, na katerem je bilo tudi osem odraslih hrvaških državljanov in še štirje posvojeni otroci.

Gre za skupino odraslih, ki so jo v Zambiji obtožili poskusa trgovine z ljudmi, pred dnevi pa so bili po več mesecih oprani krivde. Po skoraj natančno pol leta so le lahko zapustili Afriko ter se vrnili domov skupaj s štirimi otroki, za katere so že vnaprej uredili hrvaško državljanstvo.

"Zelo smo srečni, ne moremo verjeti, da smo tukaj. Pot je minila v redu, malo utrujeni. Dolgo je trajalo. Še vedno smo v šoku in presrečni, da se je vse srečno izšo, da smo lahko vsi odpotovali," je dejal eden od osmerice Noah Kraljević.

Z Brnika je hrvaška vlada za del skupine z otroki organizirala prevoz s kombijem, drugi del skupine pa je proti Hrvaški odpotoval s sorodniki in prijatelji. 

Drama nesojenih hrvaških posvojiteljev, starih od 36 do 52 let, se je začela 7. decembra lani, ko so v Zambiji prevzeli otroke iz sirotišnice v DR Kongo. Tamkajšnje sodišče je odobrilo posvojitve in na temelju teh dokumentov so otrokom že predhodno na Hrvaškem dodelili državljanstvo in s tem potne liste. Toda štiri pare so na letališču v Ndoli priprli, prav tako uslužbenko za imigracije, in jim odvzeli otroke, stare od enega do treh let.

Spodnji video, ki ga je predvajal RTL, prikazuje, kako so lahko hrvaški državljani končno prevzeli otroke iz sirotišnice in se odpravili proti domu.

 

Preobrat se je zgodil 6. februarja, ko je bila obtožnica ovržena, Hrvati pa so dobili 48 ur, da zapustijo državo. A ko so naslednji dan vstopali na letalo, so jih znova aretirali. V novem procesu so jim sodili po novi obtožnici za poskus trgovine z ljudmi.

1, junija jih je sodišče v zambijskem mestu Ndola le izpustilo na prostost in ob pomoči hrvaške države so takoj stekli postopki, da se vrnejo v domovino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 16:59 05.junij 2023.

    Grozno, ubogi otroci, ki nikoli ne bodo srečni v tujem, drugačnem, nestrpnem okolju, ki so postali atrakcija zmedenih odraslih belcev. Kdo bo z njimi sedel v vrtcu, razredu, pred šolo, ko bodo otroci kruti do njih ? Ali res verjamejo ...prikaži več starši, da bo ljubezen doma dovolj velika za vse udarce življenja, ki jih bodo deležni malčki ? Sram naj jih bo, da so otroka iztrgali od družine zato ker je otrok temne polti. Ker je to iN.

  • suineg7878 07:51 04.junij 2023.

    Šlo je za čisto običajno trgovino z otroki, le, da se temu reče "posvojitveni postopek" in je v tem primeru denar pobrala država ali njih več in ne kriminalna združba... Zato še vedno velja: Ne kradi, država ne mara konkurence! :)

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 22:26 03.junij 2023.

    če je res, da je šlo za trgovino z otroci je hrvaška vlada morala globoko seči v proračunsko malho, da so omenjene izpustili iz zapora. Vprašanje kaj se bo zdaj zgodilo z otroci in kje bodo končali verjetno ne bomo nikoli izvedeli.