Svet
4439 ogledov

Izpustili osmerico Hrvatov: "Še sodni uradniki so jokali"

24sata
Državi na sodišču ni uspelo dokazati krivde, zato je sodišče odredilo, da jih takoj izpustijo na prostost: "Ljudje v sodni dvorani, javnost, ki je poslušala sodbo, še sodni uradniki so jokali," je dejala Azra.

Sodišče v Ndoli je danes na prostost izpustilo osmerico Hrvatov, ki so jih v Zambiji obtožili poskusa trgovine z otroki, poročajo hrvaški mediji.

Ena od osmerice Hrvatov Azra Imamović Subošić, je za 24sata povedala, da bodo najverjetneje že danes videli otroke, ki bodo skupaj z njimi odpotovali na Hrvaško. "Veseli smo, kupujemo hrano za otroke in jih čakamo. Pripeljali jih bodo odvetniki. Zdaj morajo naši otroci najprej dobiti vizum, potem pa se bomo dogovorili, kdaj bomo potovali na Hrvaško. Mislim, da bova danes zagotovo imela otroke. Najpomembnejšee nam je, da se to zgodi čim prej, zdaj smo družina. "Ljudje v sodni dvorani, javnost, ki je poslušala sodbo, celo sodni uradniki so jokali,"  je še dejala Azra, sicer žena Zorana Subošića, kitarista popularne glasbene skupine Hladno pivo. Ob tem je povedala, da se zaradi slabih izkušenj, boji potovanja v domovino. 

Drama nesojenih hrvaških posvojiteljev, starih od 36 do 52 let, se je začela 7. decembra lani, ko so v Zambiji prevzeli otroke iz sirotišnice v DR Kongo. Tamkajšnje sodišče je odobrilo posvojitve in na temelju teh dokumentov so otrokom že predhodno na Hrvaškem dodelili državljanstvo in s tem potne liste. Toda štiri pare so na letališču v Ndoli priprli, prav tako uslužbenko za imigracije, in jim odvzeli otroke, stare od enega do treh let.

Že danes domov 

Preobrat se je zgodil 6. februarja, ko je bila obtožnica ovržena, Hrvati pa so dobili 48 ur, da zapustijo državo. A ko so naslednji dan vstopali na letalo, so jih znova aretirali. V novem procesu so jim sodili po novi obtožnici za poskus trgovine z ljudmi.

Državna sekretarka na hrvaškem pravosodnem ministrstvu Vedrana Šimundža Nikolić je za hrvaške medije povedala, da bi se lahko že danes vrnili na Hrvaško. Pravosodni minister Marin Piletić pa je povedal, da bodo zanje organizirali prevoz v domovino.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • kapibara1 11:01 04.junij 2023.

    Baje je sprejeto da se od 2010 otrok izven te država NE posvaja več! Kdo zdej tleke laže- zavaja- prireja-podkupuje ?

  • Kmodri 00:11 02.junij 2023.

    Čestitke sodišču v Zambiji za pokončno držo!