Na Kosovu vre

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Razmere na severu Kosova so zelo zaostrene. Na mejna prehoda je kosovska vlada poslala posebne policijske enote. Ranjen en policist.
Oglej si celoten članek

Nedaleč od mejnega prehoda Brnjak, kjer so se poskušale namestiti posebne enote kosovske policije, je bil popoldne huje ranjen pripadnik kosovskih enot. Po navedbah kosovskih virov je bil ustreljen v glavo v spopadu z oboroženimi lokalnimi Srbi, ki so policiste napadli iz zasede.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović pa je dejal, da je bil pripadnik kosovskih posebnih enot ranjen v spopadu s Srbi, do katerega je prišlo, ker so se enote poskušale vrniti na mejni prehod Brnjak, od koder so se umaknile kakšni dve uri pred tem.

Bogdanović je ob tem zanikal, da bi bile posebne enote kosovske policije še vedno na tem mejnem prehodu. Zavrnil je tudi trditve Prištine, da so te kosovske enote v ponedeljek zvečer prevzele nadzor tudi nad drugim mejnim prehodom na severu Kosova, Jarinje.

Tuje tiskovne agencije so sicer medtem poročale, da so se kosovske posebne enote že umaknile tudi s tega mejnega prehoda. Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala, da je na obeh mejnih prehodih zdaj, po 17. uri, mirno, in da so se posebne enote kosovske policije umaknile ter da so na mejnih prehodih znova pripadniki Kforja in redne kosovske policije.

Mirno je tudi v bližnjih krajih, kjer se je pred tem zbralo več sto vznemirjenih Srbov.

Kosovski premier Hashim Thaçi je sicer po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta dejal, da bodo posebne enote ostale na severu Kosova, po njihovem umiku in umiritvi razmer pa bodo na mejnih prehodih ostali cariniki, med katerimi bo večina Srbov, je poročal RTV Kosovo.

Thaçijev svetovalec Bekim Collaku pa je zanikal poročanje medijev, da naj bi predstavniki Beograda in Prištine ob posredovanju Nata dosegli dogovor o umiku posebnih kosovskih enot z omenjenih mejnih prehodov. Poudaril je, da gre za vprašanje "vladavine prava in zakonov".

Bogdanović se je skupaj z vodjo srbske pogajalske skupine Borislavom Stefanovićem na mejnem prehodu Jarinje pogovarjal o umiritvi razmer s poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem. Ta je nato odšel v Kosovsko Mitrovico na vnovične pogovore s kosovskim premierjem Thaçijem.

Srbski predsednik Boris Tadić je danes pozval vse vpletene k prisebnosti ter poudaril, da se Srbija ne bo vojskovala in da je treba probleme rešiti po diplomatski poti. Kot je dejal, je Kosovo akcijo začelo zato, da bi zavladalo na severu Kosova. Vse tiste, ki v mednarodni skupnosti morda opogumljajo Prištino k tovrstnim dejanjem, je opozoril, da s tem vodijo ta del Evrope v nepredvidljivo tveganje.

Slišali so se streli

Kosovski notranji minister Bajram Rexhepi je dejal, da so policijske enote prevzele nadzor nad dvema mejnima prehodoma.

V Kosovski Mitrovici, ki je razdeljena na srbski in kosovski del, je za zdaj mirno, ponoči pa je odjeknilo nekaj strelov. Na mostu, ki ločuje mesto, je promet polovično stekel, na njem pa so še bila vozila Kforja.

Stopicljajo na mestu

Bogdanović je sporočil, da je srbsko vodstvo seznanilo mednarodno skupnost o nevarnosti izbruha nasilja na severu Kosova. "S srbskim predsednikom Borisom Tadićem in premierjem Mirkom Cvetkovićem smo kontaktirali EU, ZN in južno krilo Nata, ki je pristojno za Kfor, ter druge mednarodne organe," je pojasnil Bogdanović.

Kosovo je prejšnji teden zaustavilo uvoz srbskega blaga, pred tem pa so propadli pogovori o liberalizaciji trgovine med Srbijo in Kosovom. Kosovska odločitev za zaustavitev srbskega uvoza je zapoznel odgovor na srbski embargo kosovskih izdelkov leta 2008, ki ga je Srbija uvedla, ko je Priština razglasila neodvisnost Kosova.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 01:13 1. Avgust 2011.

    Smito23 vam je dobr napisu...Vi kr hodte na kebap,burek itd...kupujte čimveč pr njih, podpirite jih v vsemu,pa boste vidl ko …

  • 01:01 1. Avgust 2011.

    Kot prvo nevem zakaj ko hočem dat minus kakšnemu komentarju ,ki ga napiše privat in njemu podobni, nerazumevajoči ljudje,mi nepusti...ko …

  • 19:19 29. Julij 2011.

    bomo že mi podprli amerikance...samo naj zbombajo beograd...vsako reketo ki jo bojo amerikanci vrgli jo bomo deset krat plačali!! Kdo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.