Svet
11 ogledov

Na Kosovu vre

Mejni prehod Srbija-Kosovo Reuters
Razmere na severu Kosova so zelo zaostrene. Na mejna prehoda je kosovska vlada poslala posebne policijske enote. Ranjen en policist.

Nedaleč od mejnega prehoda Brnjak, kjer so se poskušale namestiti posebne enote kosovske policije, je bil popoldne huje ranjen pripadnik kosovskih enot. Po navedbah kosovskih virov je bil ustreljen v glavo v spopadu z oboroženimi lokalnimi Srbi, ki so policiste napadli iz zasede.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović pa je dejal, da je bil pripadnik kosovskih posebnih enot ranjen v spopadu s Srbi, do katerega je prišlo, ker so se enote poskušale vrniti na mejni prehod Brnjak, od koder so se umaknile kakšni dve uri pred tem.

Bogdanović je ob tem zanikal, da bi bile posebne enote kosovske policije še vedno na tem mejnem prehodu. Zavrnil je tudi trditve Prištine, da so te kosovske enote v ponedeljek zvečer prevzele nadzor tudi nad drugim mejnim prehodom na severu Kosova, Jarinje.

Tuje tiskovne agencije so sicer medtem poročale, da so se kosovske posebne enote že umaknile tudi s tega mejnega prehoda. Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala, da je na obeh mejnih prehodih zdaj, po 17. uri, mirno, in da so se posebne enote kosovske policije umaknile ter da so na mejnih prehodih znova pripadniki Kforja in redne kosovske policije.

Mirno je tudi v bližnjih krajih, kjer se je pred tem zbralo več sto vznemirjenih Srbov.

Kosovski premier Hashim Thaçi je sicer po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta dejal, da bodo posebne enote ostale na severu Kosova, po njihovem umiku in umiritvi razmer pa bodo na mejnih prehodih ostali cariniki, med katerimi bo večina Srbov, je poročal RTV Kosovo.

Thaçijev svetovalec Bekim Collaku pa je zanikal poročanje medijev, da naj bi predstavniki Beograda in Prištine ob posredovanju Nata dosegli dogovor o umiku posebnih kosovskih enot z omenjenih mejnih prehodov. Poudaril je, da gre za vprašanje "vladavine prava in zakonov".

Bogdanović se je skupaj z vodjo srbske pogajalske skupine Borislavom Stefanovićem na mejnem prehodu Jarinje pogovarjal o umiritvi razmer s poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem. Ta je nato odšel v Kosovsko Mitrovico na vnovične pogovore s kosovskim premierjem Thaçijem.

Srbski predsednik Boris Tadić je danes pozval vse vpletene k prisebnosti ter poudaril, da se Srbija ne bo vojskovala in da je treba probleme rešiti po diplomatski poti. Kot je dejal, je Kosovo akcijo začelo zato, da bi zavladalo na severu Kosova. Vse tiste, ki v mednarodni skupnosti morda opogumljajo Prištino k tovrstnim dejanjem, je opozoril, da s tem vodijo ta del Evrope v nepredvidljivo tveganje.

Slišali so se streli

Kosovski notranji minister Bajram Rexhepi je dejal, da so policijske enote prevzele nadzor nad dvema mejnima prehodoma.

V Kosovski Mitrovici, ki je razdeljena na srbski in kosovski del, je za zdaj mirno, ponoči pa je odjeknilo nekaj strelov. Na mostu, ki ločuje mesto, je promet polovično stekel, na njem pa so še bila vozila Kforja.

Stopicljajo na mestu

Bogdanović je sporočil, da je srbsko vodstvo seznanilo mednarodno skupnost o nevarnosti izbruha nasilja na severu Kosova. "S srbskim predsednikom Borisom Tadićem in premierjem Mirkom Cvetkovićem smo kontaktirali EU, ZN in južno krilo Nata, ki je pristojno za Kfor, ter druge mednarodne organe," je pojasnil Bogdanović.

Kosovo je prejšnji teden zaustavilo uvoz srbskega blaga, pred tem pa so propadli pogovori o liberalizaciji trgovine med Srbijo in Kosovom. Kosovska odločitev za zaustavitev srbskega uvoza je zapoznel odgovor na srbski embargo kosovskih izdelkov leta 2008, ki ga je Srbija uvedla, ko je Priština razglasila neodvisnost Kosova.

 

Komentarjev 18
  • srs86 01:13 01.avgust 2011.

    Smito23 vam je dobr napisu...Vi kr hodte na kebap,burek itd...kupujte čimveč pr njih, podpirite jih v vsemu,pa boste vidl ko se bojo šiptarji tuki v ljubljani oz.na kakšnem drugem področju slovenije namnožili kot zajci,ko bodo začeli maltretirati vaše otroke,vnuke,potem se ...prikaži več spomnite kakšni so srbi kakšni pa šiptarji....vse vam bo jasno ampak...poznate uno...bog vam bo povrnu na otrocih....Ta privat je pa da nerečm kaj...da zravnajo beograd,srbijo,da so srbi morilci???Ti si da nerečm kaj,k bojo brisal moj komentar....RECESIJA.....teb je res recesija nastopila,pomoje da v glavi :) Kosovo ni mednarodno priznana država...Poglej si raje koliko držav jo je priznalo??Med drugim pa dokler jo Rusija pa Kitajska ne priznata,se lohk pod nos obrišeš.Napaka naših politikov v sloveniji je ta, da poslušamo kar amerika govori in upravlja z nami,smo kot igračka dobesedno...to o srbih kar se po televiziji govori sploh ni res.Mene na začetku politika sploh ni zanimala...ampak ko sem videl kaj se dogaja in

  • srs86 01:01 01.avgust 2011.

    Kot prvo nevem zakaj ko hočem dat minus kakšnemu komentarju ,ki ga napiše privat in njemu podobni, nerazumevajoči ljudje,mi nepusti...ko hočem kakšnemu pametnemu komentarju dati plus tudi ne...hm..tolko o tem, da je tudi ta stran malo nagnjena da nerečem kam.....

  • privat 19:19 29.julij 2011.

    bomo že mi podprli amerikance...samo naj zbombajo beograd...vsako reketo ki jo bojo amerikanci vrgli jo bomo deset krat plačali!! Kdo danes hoče morilce tako blizu..ne ga srat