"Na mejo bomo poslali sto ladij"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću je vojni veteran postavil ultimat s časovnim rokom 72 ur.
Oglej si celoten članek

Več hrvaških medijev je objavilo odprto pismo vojnega veterana Petra Janjića Tromblona, ki se nanaša na mejni spor s Slovenijo, naslovljeno na predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića.

V njem vojni veteran Plenkoviću postavlja ulitmat - ali bo v 72 urah predstavil javnosti, kako misli rešiti mejno vprašanje s Slovenijo, ali pa bo on "organiziral sto ribiških ladij in čolnov hrvaških vojnih veteranov z vsega Jadrana, da bodo zaščitili hrvaško državno morsko mejo s Slovenijo pred nezakonitimi vdori tuje policije v hrvaško teritorialno morje"

Peter Janjić Tromblon v pismu ravnanje Slovenije označuje za kriminalno in vandalsko, odziv Hrvaške pa kot neodgovoren in ambivalenten ter protizakonit. Ob tem poudarja, da je Hrvaška v pretekli vojni utrpela velike žrtve in finančne stroške. "Imamo domovino, a smo zanjo drago plačali," poudarja in kritizira hrvaško zunanjo politiko zadnjih 26 let, ki je ponižujoča do hrvaškega naroda in žrtev osamosvojitvene vojne. 

"Gospodje, nimate mandata, da kršite ustavo republike Hrvaške, nimate mandata, da jemljete kruh hrvaškim ribičem, nimate mandata, da bi poniževali žrtve in hrvaški narod," piše v pismu in poudarja, da so iz meddržavnih komisij vrgli največje pravne strokovnjake za mejna vprašanja. 

Slovenija Policija: Če hrvaški ribiči ne bodo poravnali glob, jim lahko preprečimo vstop v državo

"Rešitev po mirni poti ni možna"

Ocenjuje, da je diplomacija preteklih dvajsetih let pokazala, da mejnega vprašanja s Slovenci ni mogoče rešiti na miren način, po zakoniti poti. Hrvaško vlado sprašuje, zakaj se ne odzove uporno, s pozivom, da vsi skupaj združijo moči ter preprečijo izzivanje incidentov. "Je incident, če hrvaška ladja pluje in ribari v svojem morju," sprašuje Plenkovića. "Od kje Sloveniji pretenzije do našega državnega teritorija, ki je od nekdaj pripadal Hrvaški. Najmanj, kar sem pričakoval od te vlade, je, da Slovencem in Evropski uniji fizično pokaže, da je to državna meja Republike Hrvaške, s katero je bila mednarodno priznana tako Republika Hrvaška in Republika Slovenija."

Od hrvaške vlade pričakuje, da bo Slovencem pokazala, da je dovolj maltretiranja in poniževanja, političnih laži in kriminalnih aktivnosti v arbiraži ter kaznivih napadov. Prav tako, naj jim jasno pove, da bo, v primeru, če bo njihovo policijsko ali patruljno plovilo zaplulo v teritoriarne vode Republike Hrvaške, le to zaplenjeno, posadka pa sankcionirana.

Hrvaški ribiči Kako bodo nevtralizirali kazni iz Slovenije?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 06:55 5. Januar 2018.

    Zgleda , da bom moral v Staro Savudrijo , popisati številke čolnov , da jih ne bodo mogli skriti !

  • 06:54 5. Januar 2018.

    Samo izvolte , plačilni nalogi so pripravljeni !

  • 15:14 4. Januar 2018.

    Ob lasti 1800 km obale so edine ribe, ki jih lahko ujamejo hrvaški ribiči v piranskem zalivu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.