Slovenija
5342 ogledov

Policija: Če hrvaški ribiči ne bodo poravnali glob, jim lahko preprečimo vstop v državo

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Goran Kovacic/PIXSELL Fotografija je simbolna.
Od uveljavitve arbitražne razsodbe pa do včeraj je slovenska policija zabeležila 17 nedovoljenih prestopov morske meje. Policija bo ribičem naložila visoke kazni, sledijo še inšpektorji ...

Od 30. decembra, ko je Slovenija začela z uveljavitvijo arbitražne razsodbe, pa do včeraj je slovenska policija obravnavala sedem vplutij hrvaških ribiških plovil in deset vplutij hrvaških varnostnih organov. Po poročanju hrvaških medijev gre tem številkam dodati vsaj še današnje srečanje hrvaškega ribiča Diega Makovca, ki je v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov, danes lovil ribe v slovenskem morju.

Ribič je za hrvaško televizijo N1 povedal, da sta do njega pripluli slovenski policisti in ribiški inšpektor, ter ga opozorili, da lovi v slovenskem morju. Po odhodu slovenskih policistov, za katere domneva, da so si zapisali tudi številko in ime njegove ladje, je pobral svoje mreže in se vrnil v Savudrijo. "Če dobim kazen, jo bom poslal hrvaški državi," je povedal Makovac in dejal, da je bil tokrat edini hrvaški ribič v "spornem območju Piranskega zaliva".

Policija: Če hrvaški ribiči ne bodo poravnali glob, jim lahko preprečimo vstop v državo

Kljub temu da je hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić v torek v večernem pogovoru za hrvaško televizijo RTL dejala, da Slovenija ne more kaznovati hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, se hrvaški ribiči na to ne morejo ravno zanašati. Kazni jih bodo zagotovo doletele ob vstopu v Slovenijo. "Kršitelju, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko tudi zavrne vstop v Republiko Slovenijo," pojasnjuje Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi policije.

Slovenska policija v skladu s svojimi napovedmi namreč vse od uveljavitvi naprej, 30. decembra, nedovoljene prestope meje na morju - ne glede na namen - obravnava v skladu z določili zakona o tujcih. Vse navedene dogodke z udeležbo hrvaških ribičev pa bodo policisti po pojasnilih Vesne Drole tudi obravnavali v skladu z zakonom o prekrških. Čaka jih od 500 do 1.200 evrov globe.

Med pa se vplutja hrvaških varnostnih organov obravnavajo kot mejni incidenti.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se je danes odzval na torkove besede hrvaške kolegice Marije Pejčinović Burić in poudaril, da ministrica zavaja hrvaško javnost, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško "potrjena leta 1991". Ravno zato, ker ni bila nikoli potrjena, se je šlo v arbitražo, je za STA sporočil Erjavec.

Poleg policijskih kazni še globe inšpektorjev ...

Zoper hrvaške ribiče bodo na preži tudi ribiški inšpektorji, ki jih bodo lahko oglobili za ribolov brez dovoljenja. Z izvajanjem arbitražne odločbe je v veljavo namreč  stopil tudi ribiškemu del sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ki določa gospodarski ribolov s posebnimi dovolilnicami.
 
Slovenski ribiči – 25 plovil – bi v skladu z določili iz hrvaške pristopne pogodbe z uveljavitvijo arbitražne razsodbe lahko lovili v hrvaških teritorialnih vodah do ustja Limskega kanala, hrvaški – 25 plovil - pa v celotnem slovenskem teritorialnem morju. Slovenija po navedbah ministrstva za kmetijstvo zaenkrat ni podelila še nobenega dovoljenja.
 
Za kršitelje so predvidene tudi visoke globe, in sicer za pravne osebe od 1.200 do 41.000 evrov, za samostojne podjetnike pa od 420 do 33.000. Poleg kazni se lahko izreče tudi stranska sankcija odvzema predmetov.

Ribiška inšpekcija je že vršila nadzor na morju skupaj s policijo v soboto, 30. decembra, in danes, 3. januarja, do sedaj še ni bila izrečena nobena kazen, saj po pojasnilih kmetijskega ministrstva postopki še niso zaključeni. Morebitne kazni pa bo v skladu z zakonodajo inšpekcija vročala preko sodišča v Celju.

Sankcije naj bi nato izvedla sicer država, kjer se nahaja kršitelj.

Ribiči iz Savudrije naj se še nocoj sestali pred četrtkovim sestankom s predstavniki več hrvaških ministrstev v Zagrebu, od koder je bilo že slišati, da bodo svoje ribiče zaščitili. Naj sicer še dodamo, da se ribiči v teh dneh večinoma izogibajo delu slovenskega morja, ki je bližje Hrvaški, saj - kot pravijo - tam v tem trenutku ni večjih količin rib.
 
Evropska komisija je danes znova pozvala Slovenijo in Hrvaško, naj nadaljujeta dialog in se izogibata dejanj, ki bi škodila dvostranskim pogovorom. Predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva je ob tem povila, da so pripravljeni pomagati pri implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.
Komentarjev 11
  • Žurnalček 20:45 04.januar 2018.

    V Avstrijo te pa spustijo , vzamejo potni list , ki ga dobiš nazaj , ko plačaš kazen ali pa ko uradno dolguješ denar komu drugemu ali podjetju !

  • Avatar Leon
    Leon 16:36 04.januar 2018.

    Koliko Slovencev je plačalo kazen zaradi napačnega parkiranja na Hrvaškem s posredovanjem pravnikov iz EU ? Zakaj tega ni možno na enak način ?

  • abel 12:53 04.januar 2018.

    Mediji pišejo o epskem boju za 3sardele (ki je že v naprej izgubljen),da lahko država v miru krade svoje državljan.Danes dobil visoko položnico od FURSA davek na dohodek ki je že 1x bil plačan!!( v državi vira).In potem naj bom ...prikaži več domoljub do države ki mi že 10let krade in mi jemlje iz ust?Jutri grem k notarju in prekličem zaprisego ki sem jo 1992 leta dal Slovenski državi,čeprav sem rojen pod drugačno zastavo.(tista ima na sredini rdečo zvezdo).Slovenijo pa naj do zadnjega kosa razkosajo krokarji!

Sorodne novice