Slovenija
9675 ogledov

Zakaj bo tudi po uveljavitvi arbitražne odločbe Trdinov vrh ostal v slovenskih rokah?

Trdinov vrh
1/2
Kristina Stedul Fabac/Vecernji
Slovenija je pripravljena na usklajeno implementacijo arbitražne odločbe, zagotavlja predsednik vlade Miro Cerar. A vojašnica na Trdinovem vrhu, ki je z arbitražo pripadla Hrvaški, tudi po 29. decembru ostala v slovenskih rokah.

Predsednik vlade Miro Cerar je po delovnem pogovoru s predsedniki države, državnega zbora in državnega sveta vnovič zagotovil, da je vlada pripravljena na implementacijo in je sprejela vse potrebne akte ter jih predlagala državnega, da je pripravil potrebno zakonodajo za implementacijo arbitražne odločbe, ki se začne po 29. decembru. Na ta dan, petek, bodo tako objavljeni v uradnem listu, v veljavo pa bodo stopili dan kasneje.

Slovenija po besedah Cerarja ni in ne bo spodbujala incidentov ob meji in enako pričakuje od Hrvaške. 

V manj kot pol leta 1122 mejnih incidentov na morju

Incidente je sicer pričakovati predvsem v slovenskem teritorialnem morju, kjer so se vrstili že do zdaj. Policija je od objave sodbe arbitražnega sodišča, 29. junija, do 25. decembra 2017 tako obravnavala skupaj 1122 dogodkov - mejnih incidentov na morju -, v katerih je bilo udeleženih 1658 hrvaških plovil, od tega 956 hrvaških ribiških plovil.

Za dokončno uveljavitev meje na kopnem pa Slovenija še računa na sodelovanje s Hrvaško. Mejo v naravi je potrebno še natančno določiti, kar naj bi državi storili z mešano medržavno komisijo. V skladu z arbitražno sodbo pa se lahko državi v primeru neživljenjskih situacij dogovorita tudi za dodatne spremembe. Na primer meja na območju Brezovice pri Metliki, kjer je kataster dobesedno razdrobljen ...

meja Kritične točke Slovenija Kaj pravi sodba arbitražnega sodišča o kritičnih točkah?

Slovenija predajo vojašnice pogojuje s priznanjem arbitraže

Poleg tega bo Slovenija za zdaj obdržala tudi vojašnico na Trdinovem vrhu, ki je pripadla Hrvaški. Trdinov vrh je Slovenija namreč pripravljena predati le ob uradni primopredaji. "A to predpostavlja, da bomo s Hrvaško sklenili sporazum o komisiji in mejo na kopnem določili v sodelovanju, v okviru arbitražne odločbe," je danes komentiral Cerar in dodal, da za zdaj ta objekt ostaja v posesti Slovenije.

Slovenska vojska tako pojasnjuje, da se način dela in postopki, ki so v pristojnosti ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, izvajajo na enak način kot pred izrekom razsodbe arbitražnega sodišča: "Do usklajene implementacije razsodbe arbitražnega sodišča ostaja stanje v vojašnici Slovenske vojske na Trdinovem vrhu nespremenjeno."

Zunanji minister Karl Erjavec je danes kot poroča STA napovedal, da bo Slovenija v primeru nespoštovanja arbitražne odločbe o slovensko-hrvaški meji predvidoma spomladi proti Hrvaški vložila tožbo na Sodišču EU.

Komentarjev 11
  • stary1 22:20 28.december 2017.

    živel ERJAVEC ZIVEL ZIDAN

  • mirror 13:25 28.december 2017.

    Arbitraža je propadla, to čivkajo že vrabci po strehah, samo naši politiki nočejo razumeti. Trdinov vrh in vse ostalo ozemlje bo ostalo doma, ker sosedi ne priznavajo arbitraže. Če pa jo bodo, jim je treba izstaviti račun za arbitražno sodišče, ...prikaži več, ki smo ga samo mi plačali. Morje pa pustite pri miru, saj ni nič vredno, ker nimamo teritorialnega dostopa na odprto morje.

  • bigbang 13:18 28.december 2017.

    Cmerar še kar rešuje arbitražo ?? 6 letniki vedo, da je samo mrtva črka na papirju.