Slovenija
1962 ogledov

Kaj se spreminja v slovenskem morju po uveljavitvi arbitražne razsodbe?

Zadovoljni ribiči Žurnal24 main
Z današnjim dnem Slovenija začenja uveljavitev arbitražne razsodbe. Kakšne bodo spremembe za ribiče?

Ker je meja na morju med Slovenijo in Hrvaško v arbitražni sodbi za razlike od tiste na kopnem bolj natančno določena, se bo uveljavitev najprej začela tam. Slovenska policija je tako napovedala, da bo incidente na morju, kjer ima Slovenija prvič v svoji zgodovini določeno mejo, še naprej natančno beležila. A bo po napovedih Vesne Drole, predstavnice z Generalne policijske uprave, policija ne bo več zgolj opozarjala na prekrške. Ribičem in ostali, ki bodo nezakonito vpluli v slovensko teritorialno ali notranje morje, si tako lahko obetajo denarne kazni.

Prav ti incidenti po uveljavitvi arbitraže, ki jih bo policija beležila, pa bi lahko bili po besedah predsednika državnega zbora Milana Brgleza osnova za nadaljnje postopke zoper Hrvaško pred evropskimi institucijami. Od objave sodbe arbitražnega sodišča, 29. junija, do 25. decembra 2017 je policija sicer obravnavala skupaj 1122 dogodkov - mejnih incidentov na morju -, v katerih je bilo udeleženih 1658 hrvaških plovil, od tega 956 hrvaških ribiških plovil.

Za nadzor meje ima slovenska policija pet plovil, in sicer P66 (15 metrski čoln), P08 (9 metrski čoln - gumenjak s kabino), P16 (9 metrski čoln - gumenjak s kabino), P88 (7 metrski čoln - gumenjak brez kabine) in P111 (20 metrski čoln). Največja ladja Triglav, ki jo ima vojska, pri nadzoru meje, kar je pristojnost policije, ne bo sodelovala.
 
Hrvaški ribiči in hrvaška policija Meja Svet Hrvaški ribič pohvalil slovenske policiste

Hrvaški ribiči bi lahko lovili z dovolilnicami, a jih nima še nihče

Zoper hrvaške ribiče bodo na preži tudi ribiški inšpektorji, ki jih bodo lahko oglobili za ribolov brez dovoljenja. Z izvajanjem arbitražne odločbe v veljavo stopa tudi ribiškemu del sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ki določa gospodarski ribolov s posebnimi dovolilnicami. Slovenski ribiči – 25 plovil – bi v skladu z določili iz hrvaške pristopne pogodbe z uveljavitvijo arbitražne razsodbe lahko lovili v hrvaških teritorialnih vodah do ustja Limskega kanala, hrvaški – 25 plovil - pa v celotnem slovenskem teritorialnem morju.

Slovenija po navedbah ministrstva za kmetijstvo zaenkrat ni podelila še nobenega dovoljenja. Za kršitelje so predvidene tudi visoke globe, in sicer za pravne osebe od 1.200 do 41.000 evrov, za samostojne podjetnike pa od 420 do 33.000.

Ali bo ribiška inšpekcija z nadzorom začela že prvi dan uveljavitve arbitražnega sporazuma, še ni jasno, saj na ministrstvu zatrjujejo, da bodo "inšpekcijski nadzori potekali v skladu z zakonodajo s tega področja tako, kot potekajo že sedaj“.

Slovenskim ribičem brezplačna pravna pomoč

Da bi vsaj nekoliko zavarovali slovenske ribiče pred morebitnimi kaznimi hrvaških policistov, ki so napovedali, da bodo hrvaške ribiče še naprej ščitili v Piranskem zalivu, bo Slovenija zagotavljala pravno pomoč v primeru pravnih zapletov na Hrvaškem. Ministrstvo za kmetijstvo trenutno sicer še vodi aktivnosti z izborom pravne pomoči, ki ga bodo pooblastili za izvajanje pravne pomoči.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sicer zatrjuje, da se izvajanje ribolova za ribiče, ki izvajajo ribolov na podlagi slovenskega dovoljenja za gospodarski riblov na morju, ne bo nikakor spremenilo.

Komentarjev 6
  • Tupamaros 12:13 30.december 2017.

    Enostranska uveljavitev arbitražne razsodbe se ne bo obnesla. Diletantska implementacija in njeno izsiljevanje tudi ne bo deležna mednarodne podpore.

  • stary1 10:01 30.december 2017.

    Hrvati imajo močno vojno ladjevje , Živel ZIDAN;;;ŽIVEL ERJAVEC

  • stary1 09:54 30.december 2017.

    Je izjavil mali murgeljski palček ;; Opet su nas gospodje Hrvati nadmudrili, pa šta čemo,,,pametniji su od nas slovenaca