Svet
9230 ogledov

Hrvaški ribič pohvalil slovenske policiste

Hrvaški ribiči Pixell
Slovenski policisti so opozorili hrvaške ribiče, da se nahajajo v slovenskem morju. Ko je mednje priplul čoln hrvaške policije, so Slovenci ta del morja zapustili. Prav omenjeni incidenti pa bi lahko bili po besedah predsednika državnega zbora osnova za ravnanje Slovenije pred institucijami EU.

"Stanje v zalivu je trenutno mirno, zabeleženi niso nikakršni izgredi razen jutranjega nespoštovanja meje s strani slovenskega plovila," je malo pred poldnevom za tiskovno agencijo Hina povedala predstavnica za stike z mediji istrske policije Nataša Vitasović.

Ribič za ribami ...

Kot poroča Dnevnik.hr ne glede na to, da je Slovenija napovedala, da bo v soboto implementirala odločitev arbitražnega sodišča, do incidentov v zalivu gotovo ne bo pišlo, saj Hrvaški ribiči v tem delu ne bodo lovili. Trdijo, da razlog za to ni arbitraža, pač pa enostaven razlog, da tam rib trenutno ni.

Za Novo TV povedal eden izmed savudrijskih ribičev Ezio Kocijančić. Zjutraj je odšel na ribolov, vrnil se je s skromnim izplenom vsega desetih rib. Njegovo plovilo so opozorili slovenski policisti. Povedal je, da je šlo za običajen postopek, kot vedno doslej: "Prišli so pozno. Težav ni bilo, postopek je potekal tako kot vedno. Če bi se vprašalo nas, ki živimo ob meji, mislim, da ne bi bila nobena težava najti mejo. Slaba situacija trenutno je le v tem, da ni rib."

Za Novo TV je nadaljeval, da so slovenski policisti prišli tako kot vedno, da so ga opozorili, da se nahaja v slovenskih vodah, vzeli so njegove podatke in odšli. "Tako kot vsak dan. To sem tudi pričakoval. Kulturni so, pridejo s strani na približno 20 metrov razdalje, prižgejo reflektor, da lahko preberejo številke plovila in to je to."

Ribič je dodal, da policisti pač opravljajo svoj posel tako kot on svojega. Pričakuje še, da bi se v prihodnjih dneh kaj spremenilo in napovedal, da bo sam lovil bolj južno, da bo sledil ribam.

Hrvaška v zaščito ribičev

Hrvaški ribiči so imeli včeraj sestanek s policijo v Umagu, ki jim je podala zeleno luč, da naj še naprej lovijo do polovice zaliva in da jih bodo spremljali čolni hrvaške policije.

Hrvaški ribiči in hrvaška policija | Avtor: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL
"Kot notranje ministrstvo smo usmerjeni in osredotočeni na svojo z zakonom določeno nalogo. To je zaščita hrvaške integritete, suverenosti in interesov. Konkretno v Piranskem zalivu to pomeni tudi zaščito interesov hrvaških ribičev," je danes sporočil še hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović in ob tem zanikal navedbe nekaterih hrvaških medijev, da je policija na srečanju z ribiči v četrtek v Umagu svetovala ribičem, naj ne izzivajo in ne plujejo do mejne črte v Piranskem zalivu.

Hrvaški policisti po besedah Božinovića sicer opozorijo na kršitev meje, nakar vsakogar, ki je nelegalno vstopil na Hrvaško, vrnejo čez mejo. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če slovenska policija po opozorilu ne bo zapustila hrvaškega ozemlja, je odgovoril, da gre za hipotetično vprašanje, in poudaril, da še ni bilo primera, da nekdo ne bi poslušal opozoril hrvaške policije.

Obe državi sicer izpostavljata, da se bosta skušali izogibati incidentom, a pri tem zaostrujeta retoriko.

Brglez: Incidenti kot osnova za ravnanje pred institucijami EU

Tako je tudi slovenska policija napovedala, da bo v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepala še naprej, pri čemer bo izvajala svoje ukrepe v skladu z veljavnimi zakoni in ne bo več zgolj opozarjala na prekrške.

Prav incidenti na morju, ki bodo dokumentirani od jutri dalje, pa bodo po besedah predsednik državnega zbora Milana Brgleza za Svet na Kanalu A lahko osnova za ravnanje Slovenije pred institucijami Evropske unije. Brglez je pri tem dodal, da kršitve do sedaj še niso pomenile neposredne kršitve mednarodnega prava, se bo pa to jutri spremenilo.

 

Komentarjev 3
  • borut08 09:15 30.december 2017.

    Zanimivo,da hrvaski ribici hvalino delo Slo.policistov.Kaj to pomeni,da dobro opravljajo svoje delo.

  • wolf.ata 17:01 29.december 2017.

    to je to

  • maresem 15:48 29.december 2017.

    na morski meji postaviti minska polja za to golazen ustaško.