Slovenija
7823 ogledov

Površina Slovenije po arbitražni razsodbi za dva kvadratna kilometra manjša

arbitraža Saša Despot
Iztekel se je rok za sprejetje ukrepov potrebnih za uveljavitev arbitražne razsodbe, po kateri ima Slovenija prvič v zgodovini določeno celotno državno mejo. Na račun kompromisne sodbe pa se je za dva kvadratna kilometra zmanjšala tudi površina Slovenije. Kako bo Slovenija mejo uveljavlja?

Ker je sodba arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško nekakšen kompromis, je obema državama odnesla tudi nekaj kvadratnih metrov, ki sta jih obe državi prištevali k svoji "uradni" površini. Slovenija in Hrvaška sta od odločitve sodnikov v Haagu tako malenkost manjši. Po sodbi Slovenija k svojemu ozemlju na primer ne more več prištevati pasu na levem bregu Dragonje s tremi zaselki - Škodelin, Bužini in Mlini-Škrilje.

Slovenija, ki bo za razliko od Hrvaške začela z izvajanjem sodbe, je po novih izračunih za dva kvadratna kilometra "manjša".

Geodetska uprava Republike Slovenije je namreč izračunala, da površina Slovenije brez morja znaša 20.271 kvadratnih kilometrov (km2), pred razsodbo 29. junija 2017 pa je obveljalo - Slovenija je podatek objavljala tudi v uradnih gradivih -, da je Slovenija velika 20.273 km2.

Znana je tudi površina slovenskega morja, ki znaša 213 kvadratnih kilometrov. Seštevek površine morja in kopnega je 20.484 km2

Z Urada vlade za komuniciranje pa so nam med tem še pojasnili, da obsega Slovenije iz koordinat (na meter) na geodetski upravi še niso računali. Točen podatek po znan po novem letu. Znane pa so že dolžine kopenskih meja Slovenije s sosednjimi državami. Z Italijo 232 km, z Avstrijo 330 km, z Madžarsko 101 km in s Hrvaško 670 km.

Po arbitražni razsodbi so se na delo vrgli tudi kartografi. Geodetska uprava (GURS) je napovedala, da bo na podlagi uradnih evidenc pripravila 48 zemljevidov, kje točno naj bi potekala meja s Hrvaško.

Karte pa bodo v prihodnje ustrezna podlaga tudi za uporabo opredelitve meje v drugih uradnih evidencah, pa tudi za pripravo vseh uradnih zemljevidov, tudi v šolskih učbenikih.  Država oziroma GURS pa seveda nima vpliva na uporabnike podatkov, ki jih pridobivajo iz drugih virov ali celo kartografske zarise meja izdelujejo sami.

Na kakšen način se bo uveljavljala meja s Hrvaško?

Današanja objava sklepa vlade o evidentiranju dravne meje s Hrvaško v uradnem listu, ki bo v veljavo stopil naslednji dan, pomeni, da se bodo tudi v praksi lahko začela izvajati določila novembra sprejetega zakona o evidentiranju državne meje s Hrvaško.

Koordinate državne meje s Hrvaško se bodo evidentirale v evidenci državnih meja Slovenije, na podlagi tega pa se bodo potem uskladile še vse druge evidence, ki jo vodi geodetska uprava Slovenije - evidence v zemljiškem katastru, katastru stavb ali registru nepremičnin. Iz evidence zemljišč in stavb se bodo izločile ali dodatno vnesle nepremičnine in zemljišča, ki bodo zaradi razsodbe arbitražnega sodišča prešle v državno ozemlje Slovenije oziroma iz državnega ozemlja Slovenije.

V veljavo stopajo se tudi določila s področja izvajanja skupne ribiške politike in zagotavljanja financiranja pravne pomoči ribičem.

Piran Arbitraža Slovenija Vlada zagotavlja, da je pripravljena tudi na hrvaške incidente po uveljavitvi arbitraže

Policija napoveduje stopnjevanje ukrepov

Ker je meja na morju natančno določena v arbitražni razsodbi s koordinatami, večjih težav pri uveljavitvi vsaj načeloma ne bi smelo biti. Slovenska policija je napovedala, da bo še naprej, tako kot do sedaj, izvajala naloge v območju
slovenskega morja ter dosledno evidentirala in dokumentirala kršitve. "Po sprejetju vseh zakonskih in podzakonskih podlag (po koncu letošnjega leta), bo policija lahko še stopnjevala svoje ukrepe v skladu z veljavnimi zakoni in ne bo več zgolj opozarjala na prekrške," je za Žurnal24 pojasnila vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije Vesna Drole.

Za dokončno uveljavitev meje na kopnem pa Slovenija še računa na sodelovanje s Hrvaško. Arbitražno sodišče je mejo na kopnem določilo večinoma opisno - na podlagi meja katastrskih občin.

Mejo v naravi morata Slovenija in Hrvaška tako še natančno določiti, kar naj bi državi storili z mešano meddržavno komisijo. V skladu z arbitražno sodbo pa se lahko državi v primeru neživljenjskih situacij dogovorita tudi za dodatne spremembe.
 
Komentarjev 3
  • stary1 07:16 09.januar 2018.

    Pa saj smo to isti folk,,,Hrvati so naši bratje,,,mi pa smo Alpski Hrvati, zakaj pa ne bi mi imeli glavno mesto Zagreb

  • Lavdan 19:08 29.december 2017.

    Barbara, upam da vsaj ti razumeš vse to kar si zgoraj napisala.

  • mirror 15:53 29.december 2017.

    Malo preveč hitite. Do tega je še zelo daleč.