Slovenija
1516 ogledov

Vlada zagotavlja, da je pripravljena tudi na hrvaške incidente po uveljavitvi arbitraže

Piran Saša Despot
Konec meseca bo potekel rok, v katerem naj bi po sprejetju arbitražne sodbe tako Slovenija in Hrvaška vse potrebno za njeno uveljavitev. Na Hrvaškem še naprej vztrajajo zavračajo vse povezano z njo, slovenska vlada pa naj bi imela že pripravljene vse načrte ...

"Vlada ima vse načrte pripravljene, a v tem trenutku še ne moremo odgovoriti, kaj se bo zgodilo po 29. decembru," je na takšna in drugačna novinarska vprašanja danes večkrat ponovila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič in zagotavljala, da je vlada po polletnem pripravljalnem roku pripravljena na uveljavitev arbitražne sodbe 29. decembra in s tem tudi morebitne hrvaške incidente na morju, ki so se v minulih mesecih kar vrstili.

Po tem ko je državni zbor potrdil četverček zakonov, naj bi ministrstva do božiča zdaj pripravila še podzakonske akte. "Vlada je pripravila vse potrebno za imepletancijo, tistega dela, ki ga lahko stori sama," je zagotovila generalna sekretarka in napovedala, da bodo predstavniki ministrstev in implementacijske ekipe naslednji teden prebivalcem in ribičem na terenu razložili, kako naj izvršujejo pravice, ki so zanje določene v zakonu.

meja Hrvati in Slovenci! Slovenija V Slovenijo si po arbitraži želi preseliti 16 gospodinjstev

A v skladu s skrivnostno vladno taktiko točen datum uveljavitve še ni znan, v novembru sprejeti zakoni namreč določajo, da se njihova uveljavitev zamakne na čas, ko bo državna meja na podlagi razsodbe evidentirana v evidenci državne meje.

Na mrtvi točki zaenkrat ostajajo tudi pogovori s Hrvaško. "S predstavniki Hrvaške smo v stiku na več ravneh. Še vedno velja, da se lahko uradno pogovarjamo samo v okviru implementacije arbitražne razsodbe," je izpostavila Lilijana Kozlovič ter z besedami, da je "dialog pomemben, a je pri tem pomembno, da uresničujemo nacionalne interese" komentirala tudi zadnji obisk predsednika SDS Janeza Janše pri hrvaškem premieru Andreju Plenkoviću. "Da torej vemo, kaj je nacionalni interes države, tako da to pričakujemo od vseh akterjev v naši državi," je poudarila.

Še vedno je tudi nejasna vloga podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, ki naj bi prevzel nalogo posredovanja med Hrvaško in Slovenijo v procesu implementacije arbitražne razsodbe. "Timermanns ni določil točnega datuma obiska oziroma ali bo državi sploh obiskal," je navedla predstavnica vlada, a ob tem dodala, da država vseskozi komunicira z Brusljem.

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 20:02 09.december 2017.

    "Vlada ima vse načrte pripravljene, a v tem trenutku še ne moremo odgovoriti, kaj se bo zgodilo po 29. decembru...........ker bodo vladajoči oligarhi odšli na novoletne dopuste v tople kraje ,tja kjer imajo svoje račune v bankah !

  • stary1 19:52 09.december 2017.

    ERJAVEC JE CAR ŽIDAN je tudi CAR

  • mirror 18:07 09.december 2017.

    Dokaze, fantje dokaze, ne pa rekla kazala, kot pri Patriji. Levaki spet obešajo svojo kronično nesposobnost desnici.