Slovenija
1091 ogledov

Jean-Claude Juncker pošilja prvega podpredsednika za posredovanje med Slovenijo in Hrvaško

Srečanje Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Ljubljani
Predsednik evropske komisije bo v poslal posrednika, da prevzame posredovanje med Ljubljano in Zagrebom glede implementacije arbitražne razsodbe.

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je naložil svojemu prvemu podpredsedniku Fransu Timmermansu, naj prevzame nalogo posredovanja med Hrvaško in Slovenijo v procesu implementacije arbitražne razsodbe.

Frans Timmermans | Avtor: EPA-EFE/PATRICK SEEGER EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Prvi korak odposlanca, ki zaseda visok mesto v Bruslju in ki kot prvi podpredsednik pristojen za boljšo zakonodajo, medinstitucionalne odnose, vladavino prava in listino o temeljnih pravicah, bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) obisk v obeh državah do konca tega leta.

Točen datum njegovega prihoda še ni znan, a sklepati gre, da bo obe državi obiskal, še preden se bo iztekel polletni rok, v katerem naj bi državi storili vse potrebno za implementacijo sodbe, 29. decembra.

Premier Miro Cerar je na možnost večje vpletenosti evropske komisije nakazal s svojo petkovo izjavo v Bruslju, ko je izpostavil, da je Juncker ob robu vrha vzhodnega partnerstva v pogovoru z njim in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem potrdil, da komisija resno misli s posredovanjem za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe.

Plenković je danes ob robu srečanja predsednikov vlad srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske 16+1 v Budimpešti danes sicer povedal, da je Juncker samo nakazal "načelno pripravljenost", s Cerarjem pa naj bi težave najprej poskusila rešiti dvostransko, "potem pa morebiti prositi kolege iz evropske komisije za pomoč v tem postopku, če bo treba".

Obisk slovenskega predsednika vlade na Hrvaškem, ki je svoj obisk v septembru odpovedal, pričakuje do konca leta. Glede sestanka se Ljubljana in Zagreb usklajujeta že dlje časa, a se zaradi vztrajanja Hrvaške, da se glede izvajanja arbitražne razsodbe ne bodo pogovarjali, zanj niso mogli uskladiti.

Evropska komisija je sicer že v prvem odzivu na arbitražno odločbo izrazila pričakovanje, da jo bosta obe državi izvajali, in pripravljenost, da posreduje v tem procesu s ciljem zagotovitve popolnega in pravičnega izvajanja odločbe.

Slovenija je v ta namen že začela s sprejemanjem svežnja zakonov, kar Plenković sicer razume kot interne zadeve: "Najpomembneje je, da ni enostranskih potez. To, kar Slovenija pripravlja interno, je zadeva Slovenije. V vsakem primeru do kakršnega koli dogovora o meji v praksi ne more priti brez soglasja obeh držav."

meja Četverček zakonov Slovenija Poslanci za četverček zakonov za implementacijo arbitraže
Komentarjev 2
  • mirror 14:48 27.november 2017.

    Iz te moke ne bo kruha....

  • alen04 14:40 27.november 2017.

    Blokirat golazen kockasto kjerkoli se to da. Pedri vzvišeni, nagravžna golazen!!!!!