Slovenija
3194 ogledov

Cerar je dal dvojko Plenkoviću: "Ne bom prišel v Zagreb!"

Miro Cerar
1/4
EPA
Srečati bi se morala naslednji teden, a je Cerar srečanje odpovedal. To je razlog.

Premier Miro Cerar je zaradi izjav hrvaškega kolega Andreja Plenkovića na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja Generalne skupščine ZN, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava, odpovedal obisk v Zagrebu. Ta je bil sicer predviden za 27. september.

Kot je v izjavi za javnost za slovenske medije ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku povedal Cerar, je hrvaški premier Plenković s svojimi izjavami kršil dogovor, ki sta ga sprejela pred dvema dnevoma, ko sta se dogovorila za obisk.

"S premierjem Plenkovićem sva se dogovorila, da se srečava prihodnji teden v Zagrebu, kjer se bova pogovarjala o vprašanju meje, kar je seveda pomenilo tudi o implementaciji arbitražne odločbe. S tem, kar je danes povedal, da je arbitražna odločba nična, je odstopil od najinega dogovora. To je za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo stališče, ki ne omogoča razgovora v Zagrebu, zato pogovor prihodnji teden tam ni več smiseln," je ocenil premier.

Srečanje Mira Cerarja in Andreja Plenkovića | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem je poudaril, da odločba sodišča velja. Pet neodvisnih mednarodnih avtoritet je namreč razsodilo, da je kljub napaki, do katere je prišlo, sodba zavezujoča za obe strani. Slovenija še naprej ostaja odprta za dialog, ampak šele ko in če bo Hrvaška sprejela arbitražno odločbo. Nato se bodo lahko pogovarjali o njeni implementaciji.

"Slovenija ob tem ostaja odprta za dialog, vendar pa ko in če bodo za to ustvarjeni pogoji. Ko se bo torej mogoče pogovarjati tudi o implementaciji arbitražne odločitve, ki seveda velja. Naj ponovim, da je to odločbo sprejelo mednarodno arbitražno sodišče v sestavi petih neodvisnih sodnikov, ki so se zelo jasno odločili, da je kljub določenim napakam v postopku arbitražna odločba veljavna in jo je zato treba spoštovati," je dejal Cerar.

Cerar se ni odločil za podoben nastop kot Plenković, ki je pred njim nastopil z govorom pred Generalno skupščino. "Palača ZN ni oder za reševanje takšnih medsebojnih vprašanj. Sploh pa se nisem hotel odzvati na to pravzaprav zelo nenavadno izjavo gospoda Plenkovića na podoben način in na tem nivoju. Jaz ostajam na nivoju, ki ga imam vseskozi. To je konstruktiven nivo, kjer zelo jasno povem, da arbitražna odločba zavezuje Hrvaško in Slovenijo. Da je to zaveza po mednarodnem pravu, tudi po pravu EU, da jo je treba spoštovati in v skladu s tem tudi ravnam," je dejal Cerar.

"Mislim, da dejanja povedo več kot besede, je pa treba biti pri besedah zelo jasen. Kot sem danes povedal, bo Slovenija nadaljevala s pripravami na implementacijo in bo seveda s svoje strani to odločbo izvršila, ko bo za to napočil čas," je napovedal.

Na vprašanje STA, kaj se mora s hrvaške strani zgoditi, da bo v prihodnje prišlo do obiska slovenskega premierja v Zagrebu, pa je Cerar odgovoril, da Slovenija ostaja odprta za dialog. "Seveda pa mora Hrvaška izpolniti določene pogoje. Predvsem seveda, da prizna mednarodnopravno zavezujočo veljavnost arbitražne odločbe. To je predpogoj. To je mednarodni standard, ki ga ne more in ne sme nobena država ignorirati, še najmanj pa članica EU in prijateljska država," je dejal Cerar.

Srečanje Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Premierja je izjava hrvaškega kolega presenetila, ker se je pred dvema dnevoma s Plenkovićem dogovoril, da se bosta v Zagrebu pogovarjala o vprašanju meje, torej tudi o implementaciji arbitražne odločbe. "Ta njegov nastop pomeni, da Hrvaška od tega odstopa," je dejal Cerar in dodal tudi, da mora kot predsednik vlade upoštevati mednarodno vključenost Slovenije v svet.

"Vsa moja sporočila sosednji Hrvaški in domači javnosti posluša tudi mednarodna javnost. Zato o tem ne morem govoriti na nek pobalinski ali grob način, ampak zelo jasno in odločno povem, kaj bo Slovenija naredila, kako ocenjujemo izjave sosednje Hrvaške in njihova dejanja in seveda, kako bomo ravnali v prihodnje," je dejal Cerar.

Premier je priznal, da je na slovenski strani v arbitražnem postopku prišlo do napake. "Samo arbitražno sodišče v sestavi petih neodvisnih avtoritet je razsodilo, da ta napaka ni bistveno vplivala na postopek in se ta lahko nadaljuje brez škode za obe strani. Sodišče je to storilo, sprejelo mednarodno zavezujočo razsodbo in jo objavilo, tako da sedaj velja. Hrvaška in Slovenija jo morata spoštovati."

Karel Erjavec Meja Slovenija Erjavec: Če bi bil Cerar, Plenkovića sploh ne bi sprejel

"To nenazadnje ugotavlja tudi Evropska komisija, države članice EU in to je mednarodni in civilizacijski standard. Nenazadnje tudi številni govorniki v palači ZN ugotavljamo, da je vladavina prava tista vrednota, ki jo moramo spoštovati, če želimo ta svet ohraniti v miru in sodelovanju. Nenazadnje je tudi ameriški predsednik v svojem govoru poudaril pomen vladavine prava in spoštovanja odločb mednarodnih tribunalov," je dejal Cerar.

Plenković je v govoru posebej izpostavil odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško ter jo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava. Ob tem je zagotovil, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za stabilnost in mir na svetu in Hrvaška je temu privržena. Verjame, da je treba spore reševati mirno, na podlagi mednarodnega prava. Pri tem pa je pomembno, da vse mednarodne razsodbe spoštujejo lastna pravila.

Andrej Plenković O Sloveniji Svet Andrej Plenković: Politika izsiljevanja ne pelje nikamor

Hrvaški premier je tudi dejal, da kompromitiranje nepristranskosti ali neodvisnosti mednarodnih arbitraž ali sodišč, kot je bil to primer v arbitraži s Slovenijo, pomeni, da potem njihove odločitve nimajo pravne moči. Takšno kompromitiranje je po njegovih besedah v nasprotju z mednarodnim pravom in Hrvaška naj ne bi imela druge izbire, kot je bil umik iz procesa arbitraže. Hrvaška želi reševati odprta vprašanja s prijateljico in zaveznico Slovenijo dvostransko, je še dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
 • Avatar Leon
  Leon 15:38 22.september 2017.

  Sicer pa Hrvaška nikoli ni bila v EU .............oligarhi so samo kapital prenesli v EU !

 • janez60 15:10 22.september 2017.

  Bo pa narcisoidni klovn odšel v Zagreb in lezel v rit Klotildi. Ima pač velik manevrski prostor za lezenje v rit.

 • borut54 12:03 22.september 2017.

  Hrvati so že toliko gorja naredili, da jih je lahko sram. V glavnem so to ustaši. Poglejte kdo je imel koncentracijska taborišča posebej samo za otroke. Ustaši.

Sorodne novice