Svet
9836 ogledov

Napeto ozračje na Hrvaškem pred uveljavitvijo arbitražne razsodbe

Hrvaški ribiči Goran Kovacic/PIXSELL
Tudi hrvaški mediji danes precej pozornosti namenjajo slovenski implementaciji arbitražne razsodbe.

Hrvaška je tik pred začetkom izvajanja razsodbe arbitražnega sodišča zatrdila, da se bo izogibala incidentom, uradni Zagreb je v Ljubljano poslal diplomatsko noto, s katero je Slovenijo pozval, naj se vzdrži enostranskih potez. Savudrijskim ribičem pa so hrvaške oblasti svetovale, naj še naprej lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu, ter jim obljubile zaščito.

Hrvaški mediji | Avtor:
Portal Index.hr medtem poroča, da so hrvaški ribiči danes zgodaj zjutraj šli na ribolov, nekaj pa se jih je do osme ure že vrnil. Eden je povedal, da se jim je približala slovenski policijski čoln, policisti pa so jim odredili, da zapustijo slovensko morje. Ob poročanju o posredovanji slovenske policije so sicer objavili fotografijo slovenske vojaške ladje. "Ribiči so še naprej ribarili v spremstvu hrvaške policije," je povedal eden izmed ribičev za portal N1.

Hrvaške ribiče danes spremljata najmanj dva policijska čolna. "Ribiči si želimo, da bi bila situacija mirna, da ne bi bilo represivnih aktivnosti, da ne bi prišlo do stopnjevanja napetosti. Vsi sicer vemo, da je to politični projekt s strani Slovenije na škodo Hrvaške," je še komentiral ribič.

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Meja Svet Hrvaški ribič pohvalil slovenske policiste

Hrvaški ribiči in hrvaška policija | Avtor: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL

"Naelektreno"

Hrvaški mediji | Avtor:
Portal Jutarnjega lista medtem piše, da je v tem trenutku še nemogoče predvideti, ali bodo ure in dnevi pred nami prinesli nove incidente, saj da slovenska stran ne želi odkriti, kako bo ravnala. Portal meni, da bo v primeru posredovanj slovenske policije na hrvaškem teritoriju zagotovo reagirala tudi hrvaška stran in da v tem primeru niso izključeni novi incidenti. Portal piše, da je situacija povsem naelektrena in dodaja, da je hrvaški premier Slovence pozval, da se vzdržijo incidentov.

"Igra živcev"

Večernji list piše, da se na meji odvija igra živcev, v kateri bosta obe vpleteni strani budno spremljali poteze druge strani. "Hrvaška še posebej, saj je žoga v slovenskih nogah." Večernji list navaja profesorja Stefana Talmona, odvetnika družbe 20 Essex Street ter profesorja na Oxfordu in v Bonnu, ki meni, da je nasilno izvajanje odločitve sodišča v nasprotju z mednarodnim pravom.

Hrvaški mediji | Avtor:

"Politiki, ne mešajte se nam v odnose"

Portal Dnevnik.hr objavlja reportažo z meje z naslovom Ljubljana in Zagreb, ne mešajte se nam v odnose. Piše, da so v Istri odnosi napeti, po drugi strani pa Kolpa ljudi na obeh straneh meje povezuje in ne razdvaja, čeprav so zaradi političnega razvoja dogodkov zaskrbljeni.

Višnja Šprem, ki živi na hrvaški strani meje vzdolž Kolpe, je za omenjeni portal povedala, da se ljudje bojijo, hkrati pa upajo na pozitiven razplet. Podobno si želi Uroš Jelenović, ki živi na slovenski strani meje: "Situacija seveda vpliva na ljudi, ki smo absolutno proti preprekam v dvostranskih odnosih, tukaj si jih ne želimo."

Slovenec je za hrvaški portal še poudaril, da so ljudje na obeh straneh meje vedno živeli v slogi, delili dobro in slabo ter da si želijo, da bi tako tudi ostalo.

Hrvaški mediji | Avtor:

Komentarjev 9
  • stary1 21:33 29.december 2017.

    Milan ga lahko Hrvatom samo popuši ZIDAN JE CAR,,ERJAVEC JE CAR

  • mirror 11:16 29.december 2017.

    Ta šmorn naj Pahor in Cerar kar sama pojesta. Zanimivo pa je, da se Milan vtika v špansko katalonske odnose, pri naših odnosih s sosedo pa je čisto tiho.

  • Avatar Leon
    Leon 09:53 29.december 2017.

    Sedaj je Pahor na potezi ,da obišče Kolindo! On je vse to zakuhal .