Slovenija
23533 ogledov

"Po petku je možen oborožen spopad"

Slovenska in hrvaška zastava Saša Despot
Nemški časnik Handelsblatt meni, da po petku med Slovenijo in Hrvaško ni izključena uporaba sile.

Vodilni nemški poslovni časnik piše, da se članici Nata in Evropske unije premikata v smeri konflikta v svojem sporu glede meje. Meni, da sledi nevihtno obdobje slovensko-hrvaških odnosov zaradi Piranskega zaliva, v katerem niso izključeni niti "oboroženi spopadi".

"V petek namerava Slovenija začeti z implementacijo odločitve mednarodne arbitraže, po kateri ji pripadata dve tretjini zaliva. Slovenska policija bo nato prevzela kontrolo nad našim morjem," časnik citira slovenskega premierja Mira Cerarja in dodaja, da bo Hrvaška temu oporekala, saj odločitve arbitraže ne upošteva.

Trdinov vrh Po 29. decembru ... Slovenija Zakaj bo tudi po uveljavitvi arbitražne odločbe Trdinov vrh ostal v slovenskih rokah?

Handelsblatt piše, da je "Evropska unija porabila mnogo energije, da ta dva petelinčka sodelujeta v arbitražnem procesu, nakar je Slovenija "močno prekršila procesna pravila", zaradi česar je Hrvaška izstopila iz procesa.

Ta se je ne glede na to nadaljeval, v končni odločitvi je glede meje na morju Slovenija odnesla bolje, Hrvaška pa je po drugi strani lahko bolj zadovoljna glede odločitve o poteku kopenske meje.

Kot enega izmed primerov možnega reševanja spora časnik navaja dogovor med Nemčijo in Nizozemsko o skupnem upravljanju zaliva Dollart, a pri tem izpostavlja, da Slovenija vztraja pri implemenaticiji arbitražne odločitve in da je napovedala tudi mednarodne tožbe proti Hrvaški, če bo to blokirala.

Na koncu se časnik vpraša, zakaj je Hrvaška tako zadrta glede meje v Piranskem zalivu, saj ima obalo, ki se razprostira na 1800 kilometrih, medtem ko jo ima Slovenija le za 47 kilometrov. Odgovor najdejo v "globoki nacionalni travmi državljanske vojne od leta 1991 do 1995, v okviru katerega je srbska manjšina želela odcepiti tretjino ozemlja. "Na Hrvaškem sledi mantra, da se nikomur ne sme dati niti centimeter hrvaškega ozemlja," sklene Handelsblatt.

Piran Arbitraža Slovenija Vlada zagotavlja, da je pripravljena tudi na hrvaške incidente po uveljavitvi arbitraže

Po potencialnem oboroženem spopadu Slovenije in Hrvaške je danes pisala tudi agencija DPA, ki so jo povzemali številni nemški mediji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar kbm
    kbm 14:05 30.december 2017.

    Sramota kakšni komentarji. Je morda "balkanska morija" že pozabljena?

  • Avatar roksa
    roksa 10:48 29.december 2017.

    ...sem zraven...gremo v akcijo, ker....."dober hrvat, mrtev hrvat".........

  • francl12 09:30 29.december 2017.

    cemra je že kupil petarde, da jih bo metal ribičem na krov!