Slovenija
8396 ogledov

Vojaki na Trdinovem vrhu zahtevajo dodatek za delo v tujini

Trdinov vrh Kristina Stedul Fabac/Vecernji list
Z arbitražno razsodbo je na hrvaški strani ostala tudi vojašnica s 14 slovenskimi vojaki, ki zdaj zahtevajo dodatek za delo v tujini.

Sindikat ministrstva za obrambo od ministrice za obrambo Andreje Katič pričakuje, da bo vojakom za delo na Trdinovem vrhu, ki je po odločitvi arbitražnega sodišča pripadlo Hrvaški, plačalo dodatke za delo v tujini. V vojašnici sicer službuje 14 slovenskih vojakov. 

Vojašnica na Trdinovem vrhu bo namreč tudi po 29. decembru ostala v slovenskih rokah. Slovenija namreč predajo vojašnice Hrvaški pogojuje s priznanjem arbitraže in je predajo pripravljena opraviti le z uradnim zapisnikom.

"Dejstvo je, da je ta vojašnica na tujem ozemlju,"  je za Žurnal24 povedal predsednik sindikata Darko Milenkovič in dodal, da očitno vojaki varovarujejo meje v objektu, ki je v tuji državi, za vsa dela, ki se opravljajo v tujini, pa dobijo vojaki plačilo, ki je drugačno, kot če delajo doma.

Kako visok naj bi bil njihov dodatek, pa je po besedah Milenkoviča odvisno od tega, kako bo njihovo delo opredelila ministrica:  "Lahko ga opredeli kot začasno delo v tujini, kjer se poleg rednega plačila, plačila nadur in preostalih dodatkov dobijo še določeni dodatki za delo v tujini. Ali pa, to je njena diskrecijska pravica, ministrica opredeli, da gre za mednarodno operativno misijo, kar se uredi znotraj uredbe o plačilu."

Če je bil Trdinov vrh od leta 1991 ves čas na hrvaškem ozemlju, bi vojaki razliko za delo na tujem morali po oceni sindikata dobiti tudi za nazaj. Zato so na ministrstvo za obrambo naslovili tudi dopis, o katerem je prvi poročal Večer.  "Naš poziv je namenjen izključno pravičnemu plačilu pripadnikov Slovenske vojske, medtem ko je opredelitev oblike dela v vaši pristojnosti," pišejo še v pismu ministrici.

Njenega odziva nam na Žurnalu24 še ni uspelo pridobiti, pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Trdinov vrh Po 29. decembru ... Slovenija Zakaj bo tudi po uveljavitvi arbitražne odločbe Trdinov vrh ostal v slovenskih rokah?

 

Komentarjev 13
  • ode 06:27 31.december 2017.

    In ti vojaki naj bi branili državo Slovenijo? Vojašnica bo v tujini oz. na ozemlju Hrvaške od takrat naprej, ko bo ta priznala arbitražo in ko bo vojašnico Slovenija tudi uradno predala Hrvaški. To se pa pred priznanjem arbitraže ne ...prikaži več sme in, upam, ne bo zgodilo.

  • Rado Stajnko 15:57 30.december 2017.

    Mislim, da lahko zahtevajo tudi višinski dodatek in dodatek, ker morajo tam sedet brez dela.

  • dragec 11:02 30.december 2017.

    Ne HR, SLO je pošiljala vojake na HR