Slovenija
1332 ogledov

Kako bodo nevtralizirali kazni iz Slovenije?

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Goran Kovacic/PIXSELL Fotografija je simbolna.
Predstavniki savudrijskih ribičev se bodo danes zaradi slovenske implementacije arbitražne sodbe srečali s predstavniki več hrvaških ministrstev.

Na sestanku, ki bo ob 13. uri na hrvaškem kmetijskem ministrstvu, naj bi ribiči od hrvaških oblasti dobili odgovore na njihova vprašanja o nadaljnjih korakih.

Hrvaški ribiči, ki lovijo na območju Piranskega zaliva, so namreč zaskrbljeni zaradi slovenskih napovedi, da jih bodo kaznovali, če bodo lovili v slovenskem teritorialnem morju. Arbitražno sodišče je junija lani odločilo, da Sloveniji pripadajo približno tri četrtine Piranskega zaliva, česar Hrvaška ne priznava in vztraja na sredinski mejni črti v Piranskem zalivu.

Hrvaška policija sicer spremlja hrvaške ribiče, ko se ti odpravijo na ribolov do sredine Piranskega zaliva. Vendar se od slovenske implementacije arbitražne sodbe, 30. decembra lani, vse manj ribičev iz hrvaške Istre odloča metati mreže na omejenem območju.

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Zaskrbljeni Svet Hrvati v strahu pred slovenskimi kaznimi

Kako bodo nevtralizirali kazni iz Slovenije?

Ribiči iz hrvaške Istre so se na svojem sredinem sestanku v Bašaniji v Umagu dogovorili, da bodo na današnjem srečanju v Zagrebu zahtevali "varno in nemoteno delo ribičev na hrvaškem območju, vključno s Piranskim zalivom ter nevtraliziranje hipotetičnih kazni iz Slovenije", je poročala hrvaška agencija Hina.

Hrvaški ribiči Nadziramo celotno ozemlje Slovenija Policija dokumentirala hrvaške kršitelje, sledijo ukrepi

Podporo jim je že obljubila vodja hrvaške diplomacije Pejčinović Burićeva. Ta je v pogovoru za javno hrvaško televizijo (HTV) v sredo napovedala, da lahko hrvaški ribiči na današnjem srečanju pričakujejo podporo vseh državnih inštitucij, kot tudi odprti pogovor o vseh vprašanjih, ki jih skrbijo. "Hrvaške inštitucije ne bodo dovolile, da hrvaški državljani in ribiči trpijo škodo zaradi enostranskih in nedopustnih postopkov s slovenske strani", je poudarila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 09:12 04.januar 2018.

    Hrvatom predlagam recipročnost, kot je navada v meddžavnih in diplomatskih sporih. Vse prehode slovenskih turistov preko SLO-HR meje naj razglasijo za nezakonite, turistom pa udarijo kazen 1200 eur po glavi.