Slovenija
8595 ogledov

Policija dokumentirala hrvaške kršitelje, sledijo ukrepi

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Goran Kovacic/PIXSELL
Napeto v Savudriji, so članek o dnevu, ko naj naši policisti in ribiški inšpektorji ne bi več zgolj opozarjali hrvaške ribiče, ampak jih tudi kaznovali, zapisali v naslovu pri hrvaškem spletnem mediju Index.hr. Na slovenskem Ministrstvu za notranje zadeve so se odzvali na vplutje hrvaških ribičev.

Z današnjim dnem Slovenija začenja uveljavitev arbitražne razsodbe. Ker je meja na morju med Slovenijo in Hrvaško v arbitražni sodbi za razlike od tiste na kopnem bolj natančno določena, se je uveljavitev najprej začela tam. Zoper hrvaške ribiče bodo na preži tudi ribiški inšpektorji, ki jih bodo lahko oglobili za ribolov brez dovoljenja.

Po pisanju hrvaškega spletnega portala Index.hr naj bi se slovenski inšpektorji po opozorilu hrvaške policije umaknili. Hrvati pišejo, da so tri hrvaške ribiške ladje v spremstvu policijskega plovila izplule v Piranski zaliv ob 7. uri zjutraj z namenom, da bi izvlekli mreže, ki so jih tam nastavili v petek ter se vrnile v matično pristanišče.

Zadovoljni ribiči Uveljavitev arbitraže Slovenija Kaj se spreminja v slovenskem morju po uveljavitvi arbitražne razsodbe?

Zaradi kazni si ni upal v Slovenijo

"Po prihodu ribičev na mesto, kjer so bile mreže, je takoj priplulo plovilo slovenske policije oziroma slovenske ribiške inšekcije. Po našem opozorilu, da so v hrvaških teritorialnih vodah, so zapustili mesto. Vsi so se razšli, hrvaški ribiči so dvignili svoje mreže ter se z ulovom vrnili v svoje matično pristanišče v Savudriji," Index citira načelnika sektorja za mejo na istrski policijski upravi Lorisa Kozlevaca. Tudi savudrijski ribič Ecio Kocijančić pravi, da je bila sobota prav taka kot vsak drug dan. "Ni bilo incidentov," je dejal za hrvaški portal, za slovenski STA pa je dodal, da so slovenski policist danes prišli do njega, niso pa mu napisal kazni. Vendar po njegovem ta lahko prispe še naknadno. "Pred štirimi leti sem prejel kazen v višini 1000 evrov. Nisem je plačal, vendar zaradi tega eno leto nisem šel v Slovenijo," je dodal. 

Slovenski ribiči na toplem

Slovenski ribiči ob današnji implementaciji arbitražne razsodbe za zdaj ne poročajo o morebitnih incidentih v Piranskem zalivu. Kot je navedel piranski ribič Zlatko Novogradec, slovenski ribiči, ki že tako niso zahajali čez polovico zaliva, te dni večinoma niso na morju. 

Novogradec že nekaj dni ni bil na morju in je tako o dogajanju v Piranskem zalivu sicer obveščen le prek medijev. Kot je pojasnil za STA, slovenski ribiči sicer niso zahajali čez polovico zaliva, dokler se zadeve ne bi uredile. V tem prazničnem obdobju pa so na morju le redki ribiči, saj ulova niti ne bi imeli komu prodati, niti ni sezona.

Odziv MNZ: Tri hrvaške ribiške ladje, ki so jih spremljali hrvaški policijski čolni, vplule v slovensko morje.

Boštjan Šefic | Avtor: EPA EPA
Odzvali so se na Ministrstvu za notranje zadeve. Potrdili so, da so nekaj pred sedmo uro zjutraj tri hrvaške ribiške ladje, ki so jih spremljali hrvaški policijski čolni, vplule v slovensko morje. Državni sekretar Boštjan Šefic je pojasnil, da se je slovenska policija nemudoma odzvala in celotno dogajanje tudi dokumentirala. Kasneje so se razmere umirile in v tem trenutku vse poteka normalno.

Slovenska policija je omenjene hrvaške ribiške ladje opozorila, da se nahajajo v slovenskem morju, da so nezakonito prestopile državno mejo ter da so v prekršku in da bo policija izvedla ustrezne prekrškovne postopke, je v današnji izjavi za medije v Kopru pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Šefic. Celotno dogajanje je bilo tudi dokumentirano in na podlagi tega bo policija izvedla vse potrebne aktivnosti. Kasneje je v slovensko morje sicer vplula še ena ladja, a po ugotovitvah slovenske strani je do tega prišlo zaradi okvare na enem od hrvaških ribiških čolnov. "Kasneje je bilo v slovenskem morju mirno in ta trenutek vse poteka normalno," je dodal državni sekretar.

Šefic je obenem poudaril, da slovenski državni organi nadzirajo celotno slovensko morje in imajo situacijo "popolnoma pod kontrolo". Na žalost pa še vedno prihaja do incidentov oz. prekškov. "Mi bomo naredili vse, da bi bilo tega čim manj oziroma da tega ne bi bilo. Če pa bo, bomo pa seveda ukrepali v skladu z zakonodajo in tudi izrekli globe," je dodal.

zemljevid Čile Argentina Lekcija iz zgodovine Slovenija Neupoštevanje arbitraže skoraj pripeljalo do vojne
 
Komentarjev 21
  • iravadi 07:24 31.december 2017.

    Vsi so se razšli, hrvaški ribiči so dvignili svoje mreže ter se z ulovom vrnili v svoje matično pristanišče....HAHHAHAHHAH....pa saj to je ja njihov cilj...wtf?!

  • ode 06:31 31.december 2017.

    Kakšni ukrepi! Vsi tisti, ki naj bi ukrepali imajo vikende, hiše in apartmaje na Hrvaškem.

  • Avatar Leon
    Leon 17:57 30.december 2017.

    Politično zdraharstvo je edini element ,ki jih drži na oblasti ........dokler bodo volivci naivne ovce ! Vsem ribičem Jadrana namenjam pesem RIBARI Vinka Coce ! Skupaj naj si zapojejo .

Sorodne novice