Slovenija
784 ogledov

Neupoštevanje arbitraže skoraj pripeljalo do vojne

zemljevid Čile Argentina by User:Createaccount; Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Ne bo prvič, da država ne bi spoštovala odločitve arbitražnega sodišča. Drži, ampak je to skoraj privedlo do vojne, na koncu pa je odločitve arbitraže Argentina kljub temu sprejela.

Poslanka in predsednica hrvaške politične stranke Demokratični center Vesna Škare Ožbolt je v današnji razpravi v saboru spomnila, da se je neupoštevanje odločitve arbitraže zgodilo že v preteklosti, in sicer v arbitraži o meji med Čilom in Argentino. Ni pa povedala, da je zaradi tega skoraj prišlo do vojne in da je Argentina na koncu sprejela odločitev arbitraže.

Po sedmih letih so odločitev arbitraže le sprejeli

Za arbitražo o morski meji in treh otočkih sta se državi odločili leta 1971, ko pa je leta 1977 arbitražno sodišče odločilo, da pripadajo Čilu, je Argentina razglasila, da odločitve ne sprejema in konec leta 1978 začela celo z vojaško operacijo, ki so jo poimenovali Suverenost. Vojaški spopad je zadnjih hip preprečilo posredovanje papeža, tako da se je operacija končala že po nekaj urah. Argentina je odločitev arbitraže nato sprejela v mirovni pogodbi, ki je bila podpisana leta 1984. 

Razlika med tem primerom in primerom med Slovenijo in Hrvaško je, da je Argentina odločitev arbitražnega sodišča spodbijala šele potem, ko je ta že bila sprejeta, medtem ko Hrvati od sporazuma želijo odstopiti, ko postopek še teče. 

Drug primer je še dlje od naše arbitraže

Drugi primer, ki ga je poslanka omenila, pa je primer arbitraže med Filipini in Kitajsko zaradi otokov v Južnokitajskem morju. A je ta primer precej drugačen, saj Kitajska ni pristala na arbitražo (ta se bo nadaljevala brez njih) medtem ko je Hrvaška podpisala arbitražni sporazum in se je z arbitražo o meji strinjala. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Samo Glavan 21:05 30.julij 2015.

    Tole so SKUPAJ zakuhali slovenski inj hrvaški udbo-komunisti, da se bodo na obeh straneh meje lahko obdržali na oblasti, kljub katastrofalnem vodenju obeh držav, preprosti (tako in drugače) Slovenci in Hrvatje se pa obmetavajo z žaljivkami in neumnostmi.Verjamem, da ...prikaži več ljudem ni do prepiranja, kvazilevičarski politiki, nasledniki in dediči SKH in ZKS, jih pa porivajo v razdore. Dokler ne bomo (lahko tudi s skupnimi močmi) zargradili komunističnih omrežij, ne bo miru in blaginje!Kdor obvlada hrvaščino, prosim, da tole moje pisanje prevede, da ga bodo lahko prebrali tudi prijatelji (ne bratje) Hrvati.Hvala.

  • dragec 14:56 30.julij 2015.

    Bluziš, tupasti Slovenac

  • francelj 08:19 30.julij 2015.

    Kaj pa poslanka in predsednica hrvaške politične stranke Demokratični center Vesna Škare Ožbolt počne v hrvatarskem parlamentu? Očitno Slovenka - izdajalka Slovenije. No, saj ni edina.