Svet
1143 ogledov

Hrvati v strahu pred slovenskimi kaznimi

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Goran Kovacic/PIXSELL
Ribič iz Savudrije je dejal, da se hrvaški ribiči bojijo samo slovenskih kazni ter možnih nevšečnosti pri vstopu v Slovenijo.

Hrvaški ribiči iz Savudrije in Umaga so napovedali, da se bodo drevi sestali na sestanku, na katerem bodo razpravljali o tem, kako naj delajo v Piranskem zalivu, potem ko je Slovenija začela izvajati arbitražno sodbo. Predvsem so zaskrbljeni zaradi možnih kazni, ki jih lahko dobijo od Slovenije, če bodo še lovili ribe do sredine Piranskega zaliva.

Jim bo država plačala kazni?

Ribič iz Savudrije Ecio Kocijančić je danes dejal, da se hrvaški ribiči bojijo samo slovenskih kazni ter posledično možnih nevšečnosti pri vstopu v Slovenijo. Mnogi imajo namreč sorodnike v Sloveniji.

Na današnjem srečanju naj bi se zbralo med 30 in 40 ribičev, ki bodo predvidoma govorili o tem, ali bodo še naprej delali kot doslej in lovili ribe do sredinske črte Piranskega zaliva ali pa bodo spoštovali mejo, ki jo je junija lani določilo arbitražno sodišče, ki je približno tri četrtine zaliva določilo Sloveniji.

Kocijančić je za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 pojasnil, da hrvaški ribiči ne morejo mirno opravljati svojega dela, temveč samo v spremstvu hrvaške policije. Ocenil je, da bodo na koncu morda zahtevali odškodnino zaradi spremenjenih pogojev za delo v Piranskem zalivu. Od hrvaške države naj bi zahtevali odgovor, ali bo plačala kazni, ki jih bodo dobili od slovenskih oblasti.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes novinarjem v Zagrebu ponovil, da bodo hrvaške institucije zaščitile hrvaške ribiče. "Ne nameravamo sprožiti nobenih enostranskih potez. Če bo to storila druga stran, bomo imeli pripravljen odgovor," je hrvaška stališča ponovil Božinović.

Ponovil je, da državi odprto vprašanje meje lahko rešita samo z dvostranskim dogovorom med Zagrebom in Ljubljano.

Komentarjev 4
  • Boris 19:12 02.januar 2018.

    Z neplačanimi kaznimi naj odplačujejo Trdinov vrh ... glede na podporo in pogum se bo kmalu dovolj nabralo, da bo spet naš :-)

  • ode 17:34 02.januar 2018.

    "Dva rvata, četri tata" - tristo let star slovenski pregovor. Sicer jih "boli patka" za slovenske kazni, "jer čuvaju jih junaci oluje"

  • Papaja Popi 17:08 02.januar 2018.

    Izterjati kazen sploh ni problem, Kakor oni Slovencem kazen za parkiranje izterjajo preko odvetnikov, tako bi morali tudi naši.